Hrvatska na mala vrata legalizuje ustaštvo

0
1440

Vlada Hrvatske šalje poruku da svako može da zatraži dozvolu da koristi ustaški pozdrav u javnom životu i da je legitimno da se tabla „za dom spremni” vrati u Jasenovac, kaže Miodrag Linta Miodrag Linta

Hrvatska na mala vrata suprotno Ustavu počinje legalizaciju ustaštva. Posle godinu dana rada Komisija za suočavanje sa prošlošću došla je do zaključka da partizanska zvezda petokraka nije sporna kao simbol, ali i  da se u Hrvatskoj ustaški poklič „za dom spremni” (ZDS), može koristiti u pojedinim slučajevima. U dokumentu vladine komisije na 30 strana koji je izazvao negativne reakcije u  javnosti Hrvatske i Srbije navodi se da se pozdrav „za dom spremni” sme koristiti u posebnim prilikama kao što je, na primer, komemoracija u ratu poginulih pripadnika HOS. A koje su tačno posebne prilike i posebna mesta i ko će i kako to određivati još nije poznato.

Premijer Andrej Plenković je juče na početku sednice vlade rekao da je dokument Komisije za suočavanje s prošlošću jasno i bez ikakvih ograda osudio sve totalitarne režime. „Određene ideje sadržane u tom dokumentu mogu biti korisne, a vlada zadržava pravo procene šta treba dodatno normirati i, ukoliko treba, na koji i kakav način”, istakao je Plenković, prenose hrvatski mediji.

Politika