Magarci postali istinsko blago, ali i unosan posao

0
1273

TESLIĆ – Čudio se narod u Buletiću kada je Saša nabavio prvu magaricu. Bilo je to prije osam godina. Kaže, kupio ju je iz ljubavi i znatiželje. A onda otkrio da je magarica pravo blago.

“Došao čovjek i viče ‘čije je ono zlato tamo na njivi’. Mama moja viče ‘kakvo zlato?’ Kaže ‘pa magarica’. Od sina, kaže, ne znam šta će mu. On kaže ‘vi ne znate kakvo bogatsvo imate'“, priča farmer iz Buletića kod Teslića Saša Motičić.

I tako su započeli posao sa magarećim mlijekom. Na farmi je danas 30 magaraca, a za magarećim mlijekom prava pomama. Posebno u jesen i zimu.

Magareće mlijeko najsličnije je majčinom mlijeku. Struka kaže da je izuzetno zdravo i da ima brojne blagodeti. Između ostalog, jača imunitet kod djece i odraslih.

U to su se Motičići i sami uvjerili. A onda se posla prihvatila cijela porodica.

“Za to nisam znala. Bilo mi je neprijatno što je on to nabavio. Međutim, sad mi je drago, nek’ je nek’ radi, što možemo pomoći – pomoći ćemo, što ne možemo – ne možemo“, kaže Milka Motičić.

A oni iz daleka, uvijek imaju pitanje više. Njih brine što magareće mlijeko u Buletiću nije poskupilo.

“Sada imamo problema, neki nas zovu kaže kako kod vas 70, a ovamo 100 KM. Pa im bude čudno i to, ja kažem nije problem možete na licu mjesta doći kod nas kad muzemo prisustvovati pa da vidite. Kaže, što je skuplje to je bolje“, priča Saša Motičić, farmer iz Buletića kod Teslića.

Farma magaraca je tek jedan od poslova kojim se Motičići bave na svom ognjištu. Isključivo od poljoprivrede živi cijela porodica. Poručuju i da je opstanak na selu moguć, ali se rukavi moraju dobro zasukati.