Putin: Amerika nema odgovor na novo rusko nuklearno oružje

0
1374
Foto / dallasnews.com

Rusija je napravila „nevidljivo” nuklearno oružje sposobno da probije američki protivraketni štit i razvija nuklearne rakete koje će moći da pogode bilo koju tačku na planeti, kazao je šef Kremlja u govoru koji je ocenjen i kao samohvala u predsedničkoj kampanji i kao pretnja Zapadu.

Vladimir Putin je kazao da je Moskva proizvela nuklearno oružje koje ne može biti zaustavljeno od strane američkog odbrambenog štita postavljenog u Evropi i Aziji. U nastupu koje je uživo prenosila televizija, predsednik je istakao da neće oklevati da naredi nuklearni udar u slučaju da Rusija ili njeni saveznici budu napadnuti ovim oružjem.

„Odgovor će biti momentalan”, podvukao je Putin, a prenosi „Sputnjik”. U obraćanju poslanicima, ministrima i sudijama u ruskoj verziji govora o stanju nacije, šef države je prikazao video-zapise arsenala koji je ocenio kao „fantaziju”.

Puštene su kompjuterske animacije podvodnih nuklearnih dronova koji uništavaju brodove i priobalske gradove, nova generacija interkontinentalnih balističkih raketa (sarmat), malih nuklearnih bojevih glava i laserskog oružja.

Posebnu pažnju privukle su „nevidljive” rakete neograničenog dometa koje američki antiraketni štit navodno neće moći da presretne i oružje koje je „poput meteorita” i sposobno da leti „supersoničnom brzinom”. Predsednik je pozvao građane da predlože imena za ovu najmlađu generaciju ruskog oružja.

Putin je kazao da je to odgovor Moskve na američko povlačenje iz antibalističkog sporazuma potpisanog između SAD i SSSR 1972. i odluku Vašingtona da raspoređuje antiraketnu odbranu i infrastrukturu NATO-a sve bliže ruskim granicama.

Politika