Za Izetbegovića nepotreban dio Čovićevog govora

0
1351

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra nepotrebnim večerašnji dio govora predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića na prijemu povodom takozvanog dana nezavisnosti BiH, koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona i ističe da je izrečen “iz ugla HDZ-a BiH”.

“Dio govora Čovića o izmjenama Izbornog zakona je u velikoj mjeri iz ugla HDZ-a, dakle, njihovih zahtjeva koji se odnose na izmjene. Mislim da je ta dimenzija bila nepotrebna, a ostalo je, naravno, bilo korektno”, ocijenio je Izetbegović tokom prijema povodom 1. marta, koji se obilježava samo u dijelovima Federacije BiH nastanjenim preteženo Bošnjacima.

Izetbegović je, govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, naveo da je njegov stav “ograničen sa nekoliko faktora”, između ostalog presudom Ustavnog suda, ali i Ustavom Federacije BiH.

“Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva, to je jedno političko pitanje koje je veoma ograničeno presudom Evropskog suda za ljudska prava. Veoma je sužen prostor za neki dogovor. Da to nije tako, dogovor bi davno bio postignut”, istakao je Izetbegović.

Komentarišući Čovićevu izjavu da je “potreban plebiscit o zajedničkoj budućnost”, Izetbegović je naglasio da je ta rečenica neobična i da je nije primijetio.

“Neobična rečenica koju uopšte nisam primijetio. Moraćete da pitate gospodina Čovića šta je mislio”, istakao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović bio je večeras u Sarajevu domaćin obilježavanja 1. marta – takozvanog dana nezavisnosti BiH.

Prijemu povodom 1. marta ni ove godine nije prisustvovao srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i niko od predstavnika vlasti Republike Srpske, niti predstavnici Srpske u institucijama BiH.

U dijelovima Federacije BiH i ove godine danas je neradni dan jer se obilježava takozvani dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima, pa tako i o ovom datumu.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

(Srna)