DSS najavljuje dogovor sa „Dverima”

0
1006

Dok bivši članovi Koštuničine stranke javnosti tek predstavljaju Državotvorni pokret kao buduću političku stranku, Demokratska stranka Srbije sa Sandom Rašković Ivić na čelu otišla je korak dalje i najavljuje za početak iduće nedelje dogovor o zajedničkom opozicionom delovanju sa pokretom Dveri.

Ono što nisu uspevali da učine poslednjih nekoliko meseci, sada je nadohvat ruke i čini se kao da je povratak Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala ubrzao pregrupisavanje u takozvanoj patriotskoj vanparlamentarnoj opoziciji.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ističe da je prezadovoljna razgovorima sa Dverima i da smatra da je ova saradnja trebalo odavno da bude realizovana.

„Reč je o srodnim političkim opcijama koje imaju evroskeptičan i anti-NATO stav i zajedno smatramo da Srbija ne ide u dobrom smeru. Razgovori teku jako dobro i veoma smo blizu saradnji”, navodi Sanda Rašković Ivić.

Ona tvrdi da će se jezgru patriotskog bloka koje će činiti DSS i Dveri najkasnije do početka decembra prikloniti Pokret veterana, Srpska demokratska stranka i Pokret za Srbiju, iza koga stoji Vladimir Kršljanin, član nekadašnjeg Komiteta „Sloboda” za odbranu Slobodana Miloševića.

„Prošle nedelje smo se sastali sa pojedincima i intelektualcima koji nas podržavaju i dele naš evroskepticizam, među kojima su Gojko Đoko, Rajko Petrov Nogo, Željko Cvijanović, Đorđe Vukadinović, Slobodan Antonić, Časlav Koprivica, Slobodan Reljić”, navodi Sanda Rašković Ivić.

Ne želeći da pre zajedničke konferencije za novinare precizira dogovoren način i uslove saradnje sa DSS-om, Boško Obradović, član Starešinstva pokreta Dveri, ističe da je došlo vreme da „svi koji su patrioti i rodoljubi stanu u jedan front protiv ove vlasti”.

„Za širu koaliciju patriotskog bloka zalažemo se u poslednje dve i po godine. Ne smemo dozvoliti nikakvu vrstu podela patriotskog biračkog tela jer je potrebno da se što snažnije suprotstavimo vlasti koja Srbiju vodi ka bankrotu i propasti”, kaže Obradović.

U ovom opozicionom bloku, smatra Obradović, ima mesta i za Srpsku radikalnu stranku. On kaže da je Vojislavu Šešelju ipak potrebno vreme da bi se upoznao sa političkom situacijom u Srbiji i dodaje da će Dveri verovatno razgovarati i sa radikalima.

Iako bar na papiru dele iste političke stavove i nacionalne vrednosti, Boško Obradović odbija svaku mogućnost dogovora sa Državotvornim pokretom, koji je juče održao prvu konferenciju za novinare. Slobodan Samardžić, jedan od osnivača tog pokreta, konstatovao je da u Srbiji vlada „potpuno beznađe” i da je „jedina alternativa takvom stanju u zemlji Državotvorni pokret Srbije”.

On smatra da situacija zemlji jako podseća na devedesete godine, jer vlada opšta beda i siromaštvo, ali i zato što je jedna stranka dominantna u političkom životu, dok je opozicija desetkovana, a mediji strogo kontrolisani. „Politika se vodi pomoću jedne teške demagogije, a to je put u EU, kao što se nekada manipulisalo nacionalnim pitanjem i mi jedini nudimo alternativu – političku neutralnost”, istakao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, veoma brzo će pokret prerasti u stranku pošto se u najkraćem roku očekuje zasedanje osnivačke skupštine i donošenje odgovarajućih dokumenata, kao što su program i statut stranke. Osnivači pokreta očekuju da će buduću stranku činiti funkcioneri koji su napustili DSS posle izbora novog rukovodstva te stranke.

D. Spalović

—————————————–

Samardžić: Nema državotvornih partija u Srbiji

Slobodan Samardžić kaže da partije moraju da budu državotvorne da bi delove u korist Srbije i naglasio da ih danas nema na političkoj sceni.

Odgovarajući na ove prozivke, Sanda Rašković Ivić podseća da je Demokratska stranka Srbije oduvek bila državotvorna, da je to i sada i da će takva biti i ubuduće.

„To što je gospodin Samardžić izašao iz stranke ne znači da je Demokratska stranka Srbije prestala da bude državotvorna i da je promenila program. Da nije tako, teško da bismo mogli lako da pronalazimo zajednički jezik sa partijama koje žele da smene sadašnji režim”, zaključila je Sanda Rašković Ivić.

objavljeno: 14.11.2014 Politika