Poplave i klizišta u Hrvatskoj, u Petrinji vanredna situacija

0
1321

20140805215837_256975

PETRINJA – Olujno nevrijeme zahvatilo je danas centralnu Hrvatsku, gdje je obilna kiša poplavila nekoliko gradova i aktivirala klizišta, a u Petrinji je proglašena vanredna situacija.

Na području Petrinje jaka kiša neprekidno je padala šest sati i poplavila dijelove grada i okolna sela.

Prema do sada raspoloživim podacima, poplavljeno je 30-tak zgrada, a u nekoliko ulica saobraćaj još nije normalizovan, javili su hrvatski mediji.

Olujni vjetar u Daruvaru i u pojedinim gradskim naseljima porušio je nekoliko stabala, te oštetio dio krova na jednoj poslovnoj zgradi i porodičnoj kući.

Najteže je bilo u naselju Markovcu gdje je kiša i bujica potopila prizemlja nekoliko kuća i njihova dvorišta.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i karlovačko područje, gdje je kiša satima neprestano padala, poplavila ulice i uzrokovala brojne probleme u saobraćaju.

Na području Borlina, Jelse, Brodaraca aktivirana su brojna klizišta, a u Tuškanima je grom pogodio i zapalio jednu drvenu kuću.

Na području Orahovice izlila se rijeka Vučica i poplavila dvorišta, podrume i lokalne prometnice, a poplave su danas zahvatile i Hrvatsku Kostajnicu.

U Slatini je za samo sat vremena palo 70 litara kiše po kvadratnom metru zbog čega se odronio nasip željezničke pruge Varždin – Dalj kod Kozica. Kod Slatine je na dva mjesta bio prekinut saobraćaj magistralnim putem zbog velike količine vode na kolovozu.

Iz Hrvatskih željeznica navode da je usljed bujične poplave oštećena pruga između stanica Čačinci i Slatina, pa je pruga na tom dijelu zatvorena, a putnike prevoze autobusima.