Dodik i Nikolić o aktuelnostima i posljedicama NATO bombardovanja

0
1224

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o trenutnoj ekonomsko-socijalnoj i političkoj situaciji u Srbiji i Republici Srpskoj.

Dva predsjednika su se načelno dogovorila i da se tokom juna ove godine održi sastanak Savjeta za sprovođenje sporazuma o specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

U okviru priprema za taj sastanak, Nikolić će pozvati u Beograd predstavnike svih relevantnih srpskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopštenju.

Nikolić je, kako je saopšteno, obavijestio Dodika da planira da posjeti Bosnu i Hercegovinu, i istog dana Republiku Srpsku.

Dodik: NATO intervencija bila atak na Srbiju i srpski narod

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je sa ove istorijske distance veoma vidljivo da je NATO intervencija bez odluke Savjeta bezbjednosti UN bila atak na Srbiju i srpski narod. Poslije susreta sa predsjednikom Srbije, Dodik je izjavio da je na sastanku bilo riječi o bombardovanju Srbije, šteti i žrtvama.

Predsjedik Srpske je istakao da je NATO, upotrebljavajući osiromašeni uranijum, pucao ne samo na vojnike i odbrambenu moć Srbije u tom trenutku nego i na generacije koje još nisu rođene.

Prema njegovim riječima, to pokazuje čitav niz mjesta gdje su u Republici Srpskoj i Srbiji pale rakete sa osiromašenim uranijumom, koji je i danas uzrok mnogih malignih oboljenja čak i kod novorođene djece.

“U tom pogledu mi nemamo pravo da te stvari ne znamo i nemamo pravo da o tim stvarima ćutimo zbog države, nacije, naroda i budućnosti jer oni, koji su mogli tako nešto da učine, ne mogu da govore nikada o dobrim namjerama na ovom prostoru i to sam prenio Nikoliću”, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik večeras će u Beogradu prisustvovati komemorativnom programu povodom obilježavanja 16 godina od početka NATO agresije na Srbiju, odnosno tadašnju SR Јugoslaviju.

Komemorativni svečani program biće održan kod zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije u Beogradu sa početkom u 19.58 časova.

 Izvor:RTRS