Putinova osveta: Sa Kinom u pohod na uništenje dolara

0
906

Rusija i Kina su se upravo složile oko drugog većeg sporazuma o gasu koji vredi malo manje nego sporazum od 400 milijardi dolara koji je potpisan ranije ove godine, navodi Bloomberg.

Prema ovom sporazumu, Rusija će snabdeti Kinu sa još 30 milijardi kubnih metara gasa svake godine u naredne tri decenije kroz cevovod Altaj, predloženi cevovod za transport gasa iz zapadnog Sibira u Kinu.

Ranije ove jeseni, Keun-Vuk Pajk sa Oksfordskog instituta za studije energije rekao je da bi ovakav sporazum bio nekakav vid „Putinove osvete“, kako navodi Financial Times.

Mnogi analitičari vide ovaj potez kao dokaz da se Moskva okreće od evropskih mušterija ka istočnoj Aziji, gde će relativno brz ekonomski rast podupreti potražnju.

To je takođe i politički potez, pošto su odnosi sa Evropom postali prilično hladni nakon ruskog pripajanja Krima, potpore ustanicima na istoku Ukrajine i međusobnih sankcija nastalih kao posledica toga.

Vrednost ruske rublje je nedavno pala pošto je pala i cena nafte. Ruska ekonomija zavisi od nafte, zbog čega i valuta varira sa cenom nafte. Pad cene nafte takođe preti mogućnosti Rusije da ispuni svoje budžetske obaveze i otplati dug. Sve u svemu, Rusiji preti ekonomska kriza ako ne uspe da pronađe novu potražnju za naftom i valutom.

Sporazum sa Kinom pomaže i Rusiji i Kini da smanje ekonomsku zavisnost od Zapada. Takođe pomaže Rusiji da zaobiđe ekonomske sankcije koje je uveo Zapad zbog situacije u Ukrajini. Moscow Times napominje:

Suzbijanje uticaja dolara uklapa se u ambicije Kine da poveća uticaj juana i na kraju ga pretvori u globalnu rezervnu valutu.

Misija za ograničavanje dominacije dolara postala je hitna za Moskvu ove godine kada su vlade SAD i Evrope uvele sankcije protiv Rusije zbog njene podrške separatistima u Ukrajini.

(Webtribune.rs)