Vučić: Naplatili smo tajkunima sve što smo mogli

0
1074

Ministar finasija objašnjava da je sečenje troškova kratkoročna i tvrda mera

skupsstina-1-strana

Aleksandar Vučić (Foto Fonet)

Mere fiskalne konsolidacije su neophodne zarad bolje budućnosti, jer bismo u suprotnom do bankrotstva stigli najkasnije do početka 2017. godine, rekao je juče premijer Aleksandar Vučić, predstavljajući rebalans budžeta u Skupštini Srbije. On je istakao da Srbija ima makroekonomsku stabilnost, da se vodilo računa da najsiromašniji budu zaštićeni i naveo da 61 odsto penzionera neće biti pogođeno novim merama. Poslanici vladajuće koalicije složili su se da su mere teške, ali da su neophodne i najavili podršku vladinom predlogu, dok ih opozicija oštro kritikuje tvrdeći da će ceh štednje platiti najosetljiviji deo stanovništva.

Dušan Vujović, ministar finansija, naveo je da je rebalansom predviđen deficit od 225 milijardi dinara i povećanje rashoda sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde. Vujović rekao da je „sečenje troškova kratkoročna i tvrda mera i zato ih stavljamo u rebalans kako bismo do 1. januara još smanjili troškove, u vidu subvencija i transfera koji nisu opravdani”.

Vučić, koji je u debati odgovarao poslanicima na sva pitanja, kazao je da se prvi put u savremenoj istoriji priznaje u kakvoj je situaciji država i govori o tome kako da iz te teške situacije izađe. On se obratio i onima „koji su nas ovde kritikovali zbog zakona koje smo ovde doneli, pomenuvši Zakon o radu: „Tim zakonom se sada ponosite u svetu, a ovde ste ga kritikovali žešće od Putinove posete. Sad nas u svetu, gde god odete, napadate samo zbog Putinove posete, govoreći kako se Srbija približila Rusiji. To im je jedino ostalo u rukavu. Ne brinite, mi se ne stidimo ni Putina, ni jednog od naših gostiju, za razliku od vas.”

Premijer je, još jednom, zamolio građane za strpljenje i štednju, jer „nema drugog načina da izađemo iz situacije izazvane greškama iz prošlosti”. Naveo je da imamo devizne rezerve između 10 i 11 milijardi evra, kurs je stabilniji nego ikada, a prvi put nema povećanje broja nezaposlenih, već je pad nezaposlenosti, zaposleno je 46.588 lica. Vučić je kazao da 61 odsto penzionera ni na koji način neće biti oštećeno, kao ni 50 odsto radnika u javnom sektoru.

U debati su poslanici vladajuće koalicije hvalili vladu zbog hrabrosti da preduzme teške mere. Tako je Zoltan Pek (SVM) konstatovao da nijedna prethodna vlada nije imala hrabrosti da preduzme nepopularne mere, kao što su smanjenje plata i penzija, a „od kojih mora da počne štednja, jer predstavljaju najveću stavku na rashodnoj strani”.

Dragan Jovanović iz Nove Srbije podsetio je da su u predizbornoj kampanji obećavali smanjenja broja agencija i zamolio premijera da poradi na tome: „Evo sad, pre neki dan, predložili smo ljude za Komisiju za zaštitu konkurencije, direktor će imati 350.000 platu, on neće ni osetiti umanjenje od deset odsto.” Premijer se složio da ima mnogo agencija, ali „kad god hoćete da ukinete neku, odmah vam skoče na grbaču, ne možete ni da zamislite koliko njih, ne samo ovde”.

Milorad Mijatović (SDPS) rekao je da su mere bolne i da je potrebno postići konsenzus, kao i Milan Krkobabić (PUPS). Vučić se složio s njima da je konsenzus potreban, ali je ukazao da ga je nemoguće postići u društvu u kome su dramatično suprotstavljeni interesi onih koji bi želeli da sve ostane isto, čija je politika ’mrzim, dakle postojim’: „Ali, i bez tog konsenzusa, mi ćemo to morati da izguramo.”

——————————————-

Iz diskusija opozicije

Đurišić (NDS): Šta je s prihodima?

Marko Đurišić (NDS) rekao je da u rebalansu vidi samo smanjenje plata i penzija, ali ne i šta će se uraditi da se poveća prihodna strana. Đurišić je podsetio premijera da je pre izbora rekao da se penzije neće smanjivati i dodao da je na prihodnoj strani nestalo planirane tri milijarde dinara od NBS-a, upitavši: „Zašto su i gde su nestale te pare?”

Živković (NS): Kazna za građane

Lider Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je „ovo jedini rebalans na svetu kojim se deficit povećava”. On je istakao da se ovakvim rešenjima kažnjavaju građani Srbije, koji ni na koji način nisu doprineli rupi u budžetu. Živković je rekao da se penzije smanjuju neustavno, jer se stečena prava ne mogu menjati bilo kakvim zakonom. Kazao je i da je NS protiv smanjenja plata linearno, istakavši da bi se uštedela milijarda ako bi se otpustili svi zaposleni koji su dovedeni u državnu službu u prethodnom periodu.

Stefanović (DS): Ubistvo proizvodnje

Borislav Stefanović (DS) rekao je da je smanjenje penzija neustavno i da će buduća vlast zbog toga morati da vraća dugove penzionerima. On je ocenio da će predložena rešenja ubiti ne samo potrošnju, već i proizvodnju. Stefanović je kazao da smanjenjem plata od deset odsto neće biti pogođeni oni koji imaju najviše, poput Aleksandra Vučića, Jorgovanke Tabaković i Tomislava Nikolića, zato što će „ukidanjem solidarnog poreza njihova plata biti povećana”.

——————————————-

Tajkuni i porez

Istakavši da su se neki „drznuli da nam čitaju lekcije o tajkunima”, premijer Vučić je izneo nekoliko novih podataka o poreskim dužnicima i naplati poreza. Naveo je da je pre 12 dana od Predraga Rankovića Peconija naplaćeno devet miliona evra, a „rok za plaćanje tog poreza je isticao, gotovo da je bio zastareo pre tri meseca”.

„Ukupan iznos duga ’Luke Beograd’ na dan 30. septembra ove godine iznosi 958.423.491 dinar. Poreski obveznik je, pred nadležnim sudom, podneo unapred pripremljeni plan reorganizacije. U periodu od 1. januara do 23. oktobra ove godine naplaćeno je 170.253.019 dinara. Znate li koliko je naplaćeno 2008, 2009, 2010. i 2011? Ukupno u te četiri godine naplaćeno je četiri puta manje. ’Mera invest d. o. o.’, Marko Mišković, ukupan dug iznosi 878.404.131 dinara. Od 1. januara do 23. oktobra naplaćeno je 163.633 dinara, što je gotovo ništa. U toku je upravni spor, jer oni ne priznaju tu poresku obavezu iz perioda nekih drugih, koji nas sada kritikuju, a nisu ni utvrdili tu obavezu. Mi smo je utvrdili i mi ćemo je naplatiti.”

„Sada dolazimo do Željka Mitrovića i TV Pink, a ukupan dug iznosi 412.495.811. Ove godine, za samo osam meseci, naplaćeno je 874.260.529 dinara. Do kraja godine biće naplaćeno još 300 miliona. U vreme vlasti onih koji su vodili državu, tobože jurili tajkune i štitili sirotinju, najviše je plaćeno 2010. godine – 729 miliona. Najveći problem je ’Farmakom’, političko čedo, koje je napravila jedna stranka, taj monstrum koji je prema bankama izložen sa 400 miliona evra. Ne znamo da li je on vlasnik ’Politike’ ili neko drugi. Znamo samo da banke ne mogu da dobiju nazad 400 miliona evra i da mi moramo da rešavamo onu vodu koja zagađuje život i muči ljude u Loznici i u tom kraju. Gde imamo ozbiljne probleme? Imamo u nekim firmama Dragana Đurića. ’Monus’ Gorana Perčevića ima ogromne dugove, ali uskoro ćemo videti rezultat rada nadležnih državnih organa. ’Monus’ je peti po veličini poreski obveznik, njihov dug je 180 miliona dinara. U ovih prvih deset meseci naplaćeno je ukupno 2.384.474.036 dinara. Ja mislim da smo dobro uradili posao. Imam podatke i o najvećim ugostiteljskim objektima i o svim splavovima, u 70 odsto slučajeva imaju dvojno knjigovodstvo, duple računare, ništa državi ne ide. Svašta sam u životu video, ali da protestujete zato što vam neko traži da imate fiskalnu kasu, da izdajete fiskalne račune, da prijavite radnike, to nisam video. Sve to ćete morati da radite, a izlazite na ulice i žalite se koliko hoćete.”

Premijer je kazao da nije nasmejan zato što mu je lako da preduzima teške mere i dodao: „Nasmejan sam zato što mi je čista savest, zato što sam naplatio sve što sam mogao tajkunima, zato što sam se borio za siromašne i zato što ću da uradim sve da Srbija živi normalno i bogatije i – živeće bogatije. Moram da vam kažem da me je Viktor Orban, mađarski premijer, pitao mogu li da preživim ove mere, čestitajući mi na njima, jer je i on morao da se suoči sa sličnim problemom 2011. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin lično mi je čestitao na hrabrosti. To je uradila i Angela Merkel.”

——————————————-

Martin Luter i jezici

Premijer je u izlaganju nekoliko puta pomenuo Martina Lutera i objasnio zašto, iako je pravoslavni vernik, kako je rekao, to radi: „On je birao teži put i imao je manji broj sledbenika od onih koji su hteli da ostanu pri glavnoj crkvi, kako se tada nazivala Katolička crkva. Zašto? Zato što je govorio ono što ljudi manje vole da čuju, zato što im je govorio da svojim radom, samopregorom i požrtvovanjem možete da napredujete, a ne sedeći, čekajući i lenstvujući. To je ono što mi moramo kod sebe da promenimo. Trudio sam se da vas ne obrukam neznanjem stranih jezika. Obradovaću vas – sledeće godine ću da se obratim na još dva strana jezika, našim gostima, ili na nekom međunarodnom skupu. Uvek imam vremena, makar od 11 uveče do jedan posle ponoći to da učim, zato što radni dan ne prestaje. Molim i sve ostale u Srbiji, samo da radimo još više, da bismo mogli da izađemo iz krize.”

——————————————-

Za Rusiju 10.000 „fijata”

Govoreći o tome šta se sve čini da bi se povećala proizvodnja i zapošljavali ljudi, premijer Vučić je rekao: „Dovodimo strance i plaćamo im skupo da dođu ovde, zato što mi nismo sposobni. Dali smo stotine miliona evra za ’Fijat’, nemojte da kažem, sve ukupno i milijardu.” U debati ga je Marko Đurišić (NDS) pitao šta će vlada da uradi ako „Fijat” smanji proizvodnju, podsetivši da „država ima 33 odsto vlasništva u fabrici”, Vučić mu je odgovorio: „Mi smo po vašem nalogu dali stotine miliona evra. Kako vas nije sramota da pitate šta ćemo mi da uradimo ako većinski vlasnik odluči nešto. Dobićemo kvotu od 10.000 vozila da izvezemo u Rusiju. Stalno razgovaramo sa ljudima iz ’Fijata’ i oni su zadovoljni.”

——————————————-

„Esmark” – rešenje za Železaru

Vučić je najavio da će u sredu ili u četvrtak boraviti u Londonu povodom Železare „Smederevo” i objasnio: „Sastaću se sa predsednikom Odbora kompanije ’Esmark’ gospodinom Džimom Bušardom i verujem da ćemo da se rukujemo, što će značiti kraj muka za ’Smederevo’. Ako se reši pitanje Železare ’Smederevo’ i celog hemijskog kompleksa, rast bruto domaćeg proizvoda u 2016. godini biće neuporedivo veći od planiranog. Inače, planirano je da u 2015. godini Srbija zabeleži rast BDP-a, i to od 1,15 odsto, a u 2016. se očekuje rast od 1,6 ili 1,7 odsto.”

——————————————-

Vučić: Podneću ostavku, ali…

Borislav Stefanović (DS), na kraju svoje diskusije, rekao je da su građani Srbije sve nezadovoljniji Vučićevim radom i dodao: „Molim vas da sada, dok ste najjači, dok imate šansu da nešto promenite u zemlji, molim vas, da odmah napustite mesto premijera”. Vučić mu je odgovorio: „Što se ostavke tiče, podneću ostavku, verujte mi, čim budem čuo bolji plan, a ne ovako užasan, jadan i blesav kakav ste vi izneli na konferenciji za novinare. Istog sekunda ću podneti ostavku, ja vlast neću da čuvam ni sa 20, ni sa 26 odsto podrške, a sramota me je i za one koji danas nisu ovde, a čuvaju vlast po svaku cenu sa šest odsto podrške. To govori o vama i to je velika razlika.”

——————————————-

Pajtić: Vučić obmanjuje građane, ne živi u istoj zemlji

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić optužio je juče na konferenciji za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da obmanjuje građane jer netačno iznosi da je ekonomska situacija poboljšana i konstatovao da premijer izgleda ne živi u istoj zemlji u kojoj žive građani. Pajtić je naveo da je broj nezaposlenih porastao za 21.000 u poređenju sa periodom od pre dve godine, dok je zaposlenost u ovoj godini manja za 1,3 odsto, ističući da Vučić nije objasnio kako su istovremeno smanjene i nezaposlenost i zaposlenost, prema podacima republičkih institucija. „Verujem da niko od građana ne zna nijednog novozaposlenog u privredi”, rekao je Pajtić.

Istakao je da DS nije protiv štednje, ali da mere vlade nisu štednja jer se uzima od penzionera i zaposlenih, a istovremeno se troši na štetan ugovor sa „Etihadom” i planira se izdvajanje 4,8 milijardi dinara samo za „Dunav osiguranje”, koje, međutim, ima dovoljno novca da sponzoriše vesti na privatnoj televiziji Pink. „Nije štednja ni kada će oni koji imaju platu veću od 130.00 dinara posle rebalansa budžeta dobiti još veću platu, a oni koji su i do sada imali male plate imaće sve manje i manje sredstava za život”, rekao je Pajtić.

Predsednik DS je naveo da je ta stranka predložila amandman na rebalans budžeta i prateće zakone kojim bi se utvrdio način na koji će penzionerima biti vraćen oduzet novac. „Miroslav Bunčić je jedini iz vlade izneo istinu i rekao zašto su smanjene plate u prosveti – zbog vanrednih izbora. Izbori su održani samo da bi Vučić postao premijer. Dakle, plate u prosveti umanjene su da bi Aleksandar Vučić bio premijer”, rekao je Pajtić.

„Tražimo i progresivno oporezivanje i da najveći tajkuni plate 400 miliona evra poreskog duga, dok se smanjivanjem plata i penzija štedi samo 370 miliona evra”, rekao je Pajtić. Beta

M. Čekerevac
objavljeno: 24.10.2014. Politika