Bolnički kreveti u Doboju sve popunjeniji zbog korone

0
1277

DOBOJ- Svih četrnaest kreveta u Jedinici za intenzivno liječenje u dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“ u kojima su smješteni oboljeli od korona virusa su popunjeni, a o njima brine šest ljekara i 12 medicinskih sestara i tehničara koji su prošli tromjesečnu obuku za rad sa najtežim pacijentima

„Pacijenti koji se trenutno nalaze ovdje zahtijevaju neki oblik životne, respiratorne podrške. Neki pacijenti su na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, znači treba im vrlo visok stepen podrške respiratora, neki su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, neki su na protoku visokog kiseonika, i na svim onim modulima koji omogućavaju preživljavanje kod ovih bolesnika koji imaju teško zapaljenje pluća“, izjavio je dr Peđa Kovačević, iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS. 

Reorganizacijom rada i spajanjem odjeljenja za potrebe Službe za infektivne bolesti obezbijeđeno je 167 kreveta, a osim 14 najtežih pacijenata u bolnici se liječi još 157 zaraženih virusom korona.

Danas je u Doboju boravio i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, a  na novinarsko pitanje da li se zbog velikog broja oboljelih razmatra mogućnost uvođenja policijskog časa i u RS ministar je rekao je da se prati epidemiološka situacija i da na osnovu nje štab donosi odluke.

„Sve mjere su uvijek na stolu, svakako. Mi pratimo epidemiološku situaciju, i štab procjenjuje i donosi  odluke na osnovu toga, tako da nijednu mjeru ne možemo da isključimo. Kako sezona odmiče, ako se ne budemo pridržavali mjera možemo očekivati porast broja oboljelih“, kazao je Šeranić.

Mladen Gajić, direktor ove zdravstvene ustanove, kazao je da je Vlada RS iz Kompenzacionog fonda dobojskoj bolnici obezbijedila 292.000 KM za proširenje kiseoničkih kapaciteta.

„Tako da ćemo na osnovu tih sredstava ugraditi dvije nove kiseoničke stanice, razvesti novi razvod kiseonika, i kupiti neophodne kiseoničke glave. Uz podršku grada Doboja imali smo takođe izradu jedne kiseoničke stanice sa razvodom mreže u Službi za infektivne bolesti gdje je uloženo 162. 000 KM“, rekao je Gajić.

(IZVOR: Nezavisne)