U Tesliću proglašena epidemija salmonele

0
1211
Povraćanje, stomačne tegobe, povišena temperatura, opšta slabost, to su simptomi koje je imalo 13 Teslićana zbog trovanja hranom. Svi oni hospitalizovani su u Službi za infektologiju dobojske bolnice. U toku su mikrobiološka pretrage. Većih komplikacija nema. Tri pacijenta vraćena su na ambulantno liječenje. Pacijenti dolaze od 5. avgusta, a posljednji je jutros stigao.

– U nedjelju oko sedam sati kupio sam sendvič u pekari Daša. Nedugo nakon toga nakon dva tri sata osjetio sam mučninu u stomaku,bolove, mislio sam da je to prolazno. Međutim u ponedjeljak sam se probudio sa istim bolovima. Utorak ujutro sam se javio svojoj doktorici, ona me je poslala u Doboj i ovdje su ustanovili da je trovanje hranom.

– Isto u pekari Daša. Sendvič sa majonezom, piletinu sa majonezom. Ja sam tek jutros stigao.

Pacijenti su zbrinuti i dobili su odgovarajuću terapiju. Potvrđeno je da su svi konzumirali hranu u istom objektu, kažu u Službi za infektivne i zarazne bolesti u Doboju.

“Radi se o srednje teškim oblicima infekcije. Ostaju na bolničkom liječenju, neki pacijenti su vraćeni na kućni tretman. Hortikulturom, odnosno bakteriološkim pregledom stolice izolovali smo bakteriju iz roda salmonela”, kaže Svjetlana Adžić, načelnica Službe za infektivne i zarazne bolesti JU Bolnica “Sveti apostol Luka”.

Teslićka inspekcija zatvorila je pekaru „Daša“. Kažu, postoji sumnja da je zbog hrane iz te pekare došlo do zaraznih bolesti.

“Na osnovu dostavljenog izvještaja higijensko -epidemiološke slube JU DZ Teslić inspektor za hranu je zatvorio ugostiteljski objekta. Objekat je zatvoren zbog postojanja indicija da je došlo do zaraznih bolesti usljed trovanja hranom”, kaže Goran Jović, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove sa komunalnom policijom Teslić.

Iz teslićkog Doma zdravlja „Sveti Sava“ saopšteno je da se u tu zdravstvenu ustanovu javilo oko 50 lica zbog trovanja hranom, nakon čega je proglašena epidemija salmonele. Šta je tačno prouzrokovalo trovanje hranom utvrdiće Institut za Javno zdravstvo. Do objave zvaničnih rezultata, objekat na koji se sumnja, biće zatvoren.

Pekara Daša u Tesliću ima tri prodajna objekta. Zatvoren je onaj u ulici Svetog Save preko puta Policijske stanice. Riječ je o pekari sa dugogodišnjom tradicijom u čijem poslovanju, kako nezvanično saznajemo, nije zabilježen nijedan ovakav slučaj. Vlasnik se danas nije javljao na pozive ATV-a.

Atv