Neophodna veća promocija banjskog turizma

0
1228

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač rekla je danas u Tesliću da sa stručnim uslugama i konkuretnim cijenama zdravstveni, banjski i velnes turizam u Srpskoj ima veliki potencijal i da mora biti više promovisan na svjetskom tržištu.
– Prošle godine osnovan je klaster za zdravstveni turizam Republike Srpske. Danas smo razgovarali o koracima koje treba preduzeti da bi promocija zdravstvenog turizma bila podignuta na viši nivo, te da bismo doveli što veći broj stranih posjetilaca i time povećali ukupan prihod od turizma – rekla je Kovačeva novinarima, nakon sastanka sa rukovodstvom Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica kod Teslića.

Ona je navela da se već sprovode aktivnosti na promociji banjskog turizma Republike Srpske na međunarodnim sajmovima, podsjetivši na nedavno održan u Tel Avivu, te najavila učešće predstavnika iz Srpske na Mađunarodnom sajmu u Beogradu koje će trajati od četvrtka, 21. februara, do subote, 23. februara.

Kovačeva je istakla da je Banja Vrućica primjer uspješene zdravstveno-turističke banjske ustanove sa najvećim brojem dolazaka i noćenja, što je postignuto zahvaljujući vrhunskoj usluzi, širokom spektru ponude i konkurentnim cijenama.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica Dragan Bogdanić kaže da Srpska ima ogroman banjski potencijal, ali da njegovo ostvarenje zavisi i od nadležnih institucija na nivou Srpske i BiH.

On ističe da je turističku uslugu teško prodati na tržištu u okolnostima kada autobus sa inostranim gostima i po nekoliko časova čeka na graničnim prelazima.

Bogdanić je naveo da Banja Vrućica bilježi 230.000 noćenja, zahvaljujući marketeniškom nastupu na inostranom tržištu, ali i uspješnoj saradnji sa Vladom Republike Srpske.

On kaže da za proširenje svojih kapaciteta Banja ove godne ulaže 10.000.000 KM za izgradnju dva objekta. Prošle godine osnovan je klaster za zdravstveni turizam Republike Srpske. Danas smo razgovarali o koracima koje treba preduzeti da bi promocija zdravstvenog turizma bila podignuta na viši nivo, te da bismo doveli što veći broj stranih posjetilaca i time povećali ukupan prihod od turizma – rekla je Kovačeva novinarima, nakon sastanka sa rukovodstvom Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica kod Teslića.

RTRS