19/02/2018 15:09
NAJNOVIJE VIJESTI
Jovan Dučić: Bio na popravnom, ali postao veliki pjesnik i diplomata

Jovan Dučić: Bio na popravnom, ali postao veliki pjesnik i diplomata

Od rodnog Trebinja, preko Mostara i Sarajeva Dučić je stigao do učiteljske škole u Somboru. Kao novi đak u drugom razredu (nakon što je učiteljsku školu pohađao u Sarajevu), Dučić se nije najbolje snašao. Kako se vidi u svjedočanstvu, imao je šarolike ocjene (jedinica je bila najveća, a ne najmanja kao danas) pa je tako morao na dodatne ispite iz mađarskog jezika, računa i crkvenog pojanja. Posebno dobro mu nisu išli ni geometrija i staroslovenski jezik.

Očekivano, najvišu ocjenu Dučić ima iz Srpskog jezika i pismenih sastava, a iz krasnopisa ima “četvorku”. Najbolje ocjene ima iz istorije i geografije.

Dučić je kasnije kao diplomata službovao u Rimu, Atini, Madridu i Kairu, te kao delegat u Ženevi u Društvu naroda. Postao je i član Srpske kraljevske akademije.0007-1-3

Frontal

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net