​STUDENTI IZ TESLIĆA PUTUJU U SOČI NA SVJETSKI OMLADINSKI FESTIVAL.

0
2763

Osam studenata iz Teslića činiće delegaciju od 75 učesnika iz Bosne i Hercegovine koji će učestvovati na 19. Svjetskom festivalu mladih i studenata, koji se od 14. do 23.oktobra održava u Sočiju.

Na festivalu mladi će imati priliku da učestvuju u obrazovnom programu koji čine razne radionice i diskusije uz saradnju sa stručnjacima svjetske klase, upoznavanje sa kolegama iz preko 170 zemalja, kao i bogat kulturni, muzički, filmski i sportski program. Takođe, naši studenti će pored Sočija posjetiti jedan od 15 gradova u Ruskoj Federaciji. Studenti iz Teslića koji putuju na ovu manifestaciju su Mario Ćumurović, Aleksandra Savković, Nikola Karpić, Nikola Pozderović, Slađana Gavrić, David Pavlović i Biljana Gavrić.

Ovo je najveći svjetski skup mladih i studenata koji se održava 19.put, a prvo izdanje festivala bilo je prije 70 godina u Čehoslovačkoj. Ovogodišnji festival koji se održava pod pokroviteljstvom Ruske Federacije i Ujedinjenih nacija karakterističan je po tome što će biti najmasovniji do sada i što će se prvi puta na njemu naći delegacija Bosne i Hercegovine.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su institucije Srpske, Vlada i predsjednik doprinijeli da oko 70 studenata, uglavnom iz Srpske, učestvuju na 19. Svjetskom festivalu omladine i studenata u Sočiju u Rusiji gdje će biti “ambasadori Srpske”. 

 Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je riječ o dobrom projektu koji podrazumijeva skup velikog broja mladih iz oko 180 zemalja. 

“To će biti prilika da ovi mladi ljudi budu `ambasadori Srpske` na tako važnom mjestu. Oni će tamo moći da se upoznaju sa vršnjacima i da razmišljaju kako sve što tamo nauče ubuduće primjenjuju u svom životu i karijeri”, rekla je Cvijanovićeva nakon prijema za učesnike iz Srpske na festivalu u Sočiju.

Predsjednik Komiteta za pripremu ovog festivala u Srpskoj i BiH Mario Ćumurović istakao je da učesnici iz Srpske prvi put učestvuju na ovom festivalu koji se organizuje od 1947. godine. 
“Studenti učestvuju zahvaljujući institucionalnoj, finansijskoj, savjetodavnoj i svakoj drugoj podršci Vlade Srpske i kabineta predsjednika Srpske”, rekao je Ćumurović i naglasio da studenti u vezi sa odlaskom u Rusiju nisu dobili podršku istitucija i vlasti na nivou BiH.
On je istakao da će studenti na festivalu moći da razviju svoje talente i ojačaju kontakte koje će staviti na raspolaganje zajednici i društvu nakon povratka sa ove velike priredbe.
“Ovaj festival šalje poruku mira. Pokrenut je poslije Drugog svjetskog rata sa željom da se nikada više ne desi takav sukob, te da se omladina cijelog svijeta ujedini oko te ideje”, rekao je Ćumurović.
Jedan od predstavnika naše opštine, David Pavlović, rekao je da će se truditi da što bolje predstave kako Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, tako samu opštinu Teslić iz koje dolaze.
”Velika je stvar za svakog studenta biti dio ovakvog spektakla, ono što su za sportiste Olimpijske igre, to je ovaj festival za studente, to je nešto posebno. Znanje iskustva koja steknemo u Rusiji mnogo će nam pomoći u daljem školovanju. Trudićemo se da pokažemo ostalim učesnicima odakle dolazimo, takođe ćemo predstaviti i privredne, društvene, kulturne i prirodne potencijale kako naše države, tako i naše opštine na štandu koji ćemo imati u Sočiju od 18. do 21. oktobra. .Želio bih se zahvaliti na podršci lokalnoj zajednici i privrednim subjektima iz opštine Teslić ”- rekao je Pavlović.
Već u petak naši studenti putuju iz Beograda ka Moskvi, pa im želimo srećan put i da nas u što bolje izdanju predstave svijetu.

Autor: TESLIĆ ONLINE