Bil Gejts: To što SAD planiraju je…katastrofa

0
1119
Ilustracija

Predloženo rezanje budžeta SAD moglo bi da dovede u opasnost veliki napredak u smanjenju globalnog siromaštva i bolesti, upozorio je filantrop Bil Gejts.

Kako je rekao, to bi moglo da dovede do pet miliona više smrtnih slučajeva samo od AIDS-a.

Gejts, čija je Fondacija “Bil i Melinda Gejts” glavni akter u prikupljanju sredstava za globalno zdravlje i razvoj, izjavio je da trenutno postoji “više sumnji nego obično u pogledu svetske posvećenosti razvoju”. 

Izveštaj Fondacije o globalnom zdravlju, čiji su koautori Gejts i Institut za praćenje i evaluaciju zdravstvenih pokazatelja pri Univerzitetu u Vašingtonu (IHME), analizira napredak u borbi protiv bolesti kao što su malarija, HIV/AIDS i tuberkuloza. 

U njemu su takođe dati podaci o stopi siromaštva, smrtnosti majki i beba, pristupu kontracepciji, sanitarnim i drugim pitanjima od značaja za razvoj društava. 

Predviđanja dobrih i loših budućih scenarija u studiji, otkrivaju da milioni života vise o koncu. 

Gejts, suosnivač korporacije Majkrosoft, naveo je u telefonskom brifingu o rezultatima ove studije da je u proteklih nekoliko decenija došlo do izuzetnog progresa, ali da bi promena prioriteta, nestabilnost i eventualno smanjenje budžeta mogli da dovedu do toga da svet odustane od ciljeva, ugrožavajući dalje napredovanje. 

U analizi, pod nazivom “Izveštaj golmana”, predviđa se da bi 10-procentno smanjenje globalnih donatorskih sredstava za lečenje obolelih od HIV-a moglo da znači porast smrtnih slučajeva za više od pet miliona do 2030. godine. 

Prema predlogu budžeta američkog predsednika Donalda Trampa, objavljenom u maju, američka sredstva za globalne zdravstvene programe, ukljucujući i one koji se odnose na HIV / AIDS, tuberkulozu i malariju, biće smanjena za oko 24 odsto na oko 6,5 milijardi dolara 2018. godine. 

Međutim, opozicione demokrate i mnoge Trampove kolege iz Republikanske partije kritikovali su njegov budžetski plan, rekavši da će ga odbaciti. Kongres, a ne administracija, kontroliše državnu potrošnju u SAD. Gejts je dodao da njegova fondacija naporno radi na obezbedivanju sredstava od američke vlade za globalno zdravlje i razvoj i da se i dalje nada da predloženi rezovi neće biti prihvaćeni.

Tanjug