IN MEMORIAM: Otišao je Rile, a osam hiljada slika priča priču o njemu…

0
1453

Poznati teslićki slikar, Vlado Ristić Rile, preminuo je u 76-oj godini života. Vijest o njegovoj smrti došla je 7. aprila,  šest dana poslije otvaranja izložbe udruženja slikara amatera „Rekos“, na kojoj je i Vlado izložio svoja umjetnička djela. Niko ni pomislio nije, da će upravo ta izložba, biti i posljednja u njegovom životu.

Vlado Ritić Rile rođen je 1941. godine u Tesliću i otac je dva sina.

Likovnim izražajem bavio se od rane mladosti. Izlagao je više puta, kako grupno, tako i samostalno. Bio je incijator i jedan od osnivača udruženja slikara i skulptora amatera „Rekos“ iz Teslića.

Ostaće upamćen kod velikog broja ljubitelja likovnog izražaja po svom specifičnom opusu koji je radio na temu „vodenice i mlinovi sa područja teslićke opštine očima umjetnika“.

Vlado je na tu temu uradio preko hiljadu slika, grafika, crteža i duboreza raznim tehnikama, kao i na raznim podlogama.

Rijetko koji slikar se može pohvaliti sa toliko djela koliko je Vlado u svom stvaralačkom životu na platnu uradio. Radi se o približno osam hiljada slika, grafika i crteža kojima je ovaj stvaralac u dvije dimenzije i na specifičan način udahnuo život.

Nema kuće i stana u Tesliću, a i šire, koja na svom zidu nema bar jedno Vladino djelo koje ga krasi.

Vlado Ristić je puno za svoga života učinio za ovu našu malu zajednicu. Kroz njegova djela, Vlado će ostati upamćen kod svakog građanina Teslića. Ostavio je ogroman pečat u ovom gradu.

Ne treba zaboraviti ni to da je Vlado bio uvijek tamo gdje je zabava, vedar i nasmijan, spreman za ples. Kada dođe zima, vrlo često je oblačio i kostim Djeda Mraza, pa najmlađima uljepšavao praznike. Ni tada nije bio bez svojim umjetničkih slika.

Teslić i njegovi predjelni pejzaži postali su poznati u cijelom svijetu i ovjekovječeni kroz Vladina djela, a i Vlado kroz njih.

Otišao je veliki teslićki umjetnik.

Vladinu posljednji izložbu, sa prijateljima, slikarima amaterima iz Teslića, možete pogledati u galeriji SPKD „Prosvjeta“ do 30.aprila ove godine.

Neka mu je laka crna zemlja i hvala!

Priču o ovom slikaru pogledajte i u video prilogu ELTA televizije koji je nastao u krajem avgusta 2015. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=Hf8zlwyan_k

Pogledajte posljednje Vladine slike…






eTeslic.com/katalog izložbe