Za rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Tesliću 190 000 KM! (FOTO)

0
1234

U sklopu projekta zelenog ekonomskog razvoja, koji u BiH sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija, danas je, u kabinetu načelnika opštine Teslić, potpisan ugovor o rekonstrukciji srednjoškolskog centra čija ukupna vrijednost radova iznosi oko 190.000 KM, od čega je Opština Teslić obezbijedila 50 odsto, dok je drugu polovinu obezbijedio UNDP BiH.

ugovor

Naime, riječ je o kompletnoj zamjeni stolarije na srednjoškolskom centru. Početak radova na objektu očekuje se za sedam dana, a rok za završetak radova je dva mjeseca.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da se na veliko zadovoljstvo od danas može da se krene u direktnu realizacija projekta energetske efikasnosti koji će biti finansiran od UNDP-a i Opštine Teslić, kao i da on predstavlja jedan u nizu projekata koji je zajednički sa UNDP-om BiH realizovan u Tesliću, poput gradskog obdaništa i LED rasvjete i da je sada na red došao i srednjoškolski centar.

Miličević je rekao da je u pitanju veliki projekat gdje se kompletno izmjenjuje stolarija na cijelom objektu, dodavši da je svoje finansijske obaveze Opština već ispoštovala u procesu izbora izvođača radova.

„Izabran je izvođač i radovi trebaju ubrzo početi, što će u mnogome poboljšati uslove rada i boravka i đaka i nastavnog osoblja u srednjoškolskom centru. Značaj projekta je višestruk, prvo imamo bolje uslove za rad, toplije prostorije, bezbjednije održavanje časova, jer je u ranijem periodu bilo incidenata jer su zbog dotrajalosti neki prozori i ispadali“ – rekao je Miličević.

Siniša Rodić menadžer projekta Zeleni ekonomski razvoj UNDP pojasnio je da projekat povećanja energetske efikasnosti u dvije teslićke srednje škole je sastavni dio projekta zeleni ekonomski razvoj koji UNDP implementira u BiH, odnosi se na povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru, primarno da se poveća komfor boravka i rada u tim objektima da se smanji emisija štetnih gasova i naravno pridonese uštedi u javnim budžetima.

„Projekat u Tesliću je nastavak dobre saradnje sa opštinom Teslić , prošle godine smo završili vrtić, prije smo imali isto nekoliko uspješnih projekata, poput izgradnje ulične rasvjete u sklopu izrade Lokalnog ekološkog akcionog plana i drago nam je da nastavljamo i ove godine“ – rekao je Rodić.

Direktor Srednje škole „Nikola Tesla“ Teslić, Veljko Jotanović, rekao je da je projekat zamjene stolarije na objektu čija vrijednost iznosi oko 200.000 KM za samu školu je bilo nešto nedostižno i bez pomoći međunarodnih subjekata i Opštine Teslić nešto slično ne bi bilo moguće realizovati.

„Nadam se da će radovi za 60 dana biti privedeni blagovremeno kraju, da su na dobrobit djece koja pohađaju našu školu jer se radi o povećanju energetke efikasnosti, da će djeci biti toplije i da će utrošak energenata biti smanjen za nekih 20 – 30 odsto“ – rekao je Jotanović.

Jotanović je pojasnio da je škola izgrađena sedamdesetih godina i da je stolarija na njoj stara nekih 30 – 40 godina da su prozori veoma dotrajali i da u nekim slučajevima sami ispadaju, te da će zamjena mnogo značiti kako u energetskom tako i u estetskom pogledu.

Direktor srednjoškolskog centra „Jovan Dučić“ , Dejan Pozderović, rekao je da dinamika radova i sama procedura nije dozvoljavala da projekat počne ranije sa realizacijom, te istakao da tokom dva naredna mjeseca koliko budu trajali radovi, ali da u tim danima neće biti prekida u izvođenju nastave.

„Škola je u dogovoru sa izvođačem radova i nadzornim organom obezbjedila sve potrebne uslove da bi se nastavni proces neometano odvijao, a da bi se uporedo sa njim mogle izvoditi sve vrte radova“ – pojasnio je Pozderović.

Dvije teslićke srednje škole trenutno pohađa oko 1300 učenika.

Izvor: Opština Teslić