OPŠTINA U SLUŽBI GRAĐANA

0
1138

Racionalna, kvalitetna i dobro organizovana lokalna uprava, jačanje privrede i poljoprivrede, uredniji i lepši Teslić – to je deo programa koji predlaže kandidat SNSD-a za načelnika Teslića Dragan Bogdanić.

_mg_1543Šta vas je motivisalo na kandidaturu, ako se ima u vidu da biste na tu poziciju došli sa mesta ministra zdravlja?

Kandidaturu sam prihvatio, s jedne strane, jer je to odluka moje partije, a drugo, zato što su Tesliću potrebne promene. Teslić je u poslednje vreme zastao u razvoju, nema investicija. Trenutno rukovodstvo opštine je poznato po nepotizmu, stranačkom zapošljavanju, ogromnoj administraciji, lošoj infrastrukturi, lošem održavanju grada, ogromnim kreditnim zaduženjima i nedomaćinskom odnosu prodajom opštinske imovine. Ako bi to potrajalo duže, Teslić bi znatno zastao u odnosu na prednosti i mogućnosti koje ima.

Šta bi onda prioritetno trebalo promeniti? Šta Vam kažu građani?

Prvo, promena organizacije same lokalne zajednice i pristupa rešavanju problema. Opredelio sam se da se kandidujem z načelnika zato što sam uspeo da okupim široku koaliciju koja je sastavljena od privrednika. Na taj način, mislim da ću imati dobru bazu. Iako mi spočitavaju da sam rekao da SNSD Teslić nema dovoljno kvalitetnih kadrova, mislim da nijedna politička opcija time ne može da se pohvali i da samo široka koalicija sa odabirom najkvalitetnijih kadrova može da promeni neku lokalnu zajednicu. Zato prvo treba da se uredi sama lokalna vlast, odnosno da se reorganizuje administracija i preduzeća kojim gazduje lokalna uprava, a nakon toga da se promeni sam izgled opštine. Teslić nije menjan pola veka, a za pola veka svet je mnogo otišao napred.

U kom pravcu su potrebne te promene ?

Moj cilj je da centar izgleda drugačije i da se dobije dovoljno parking mesta. Zatim, uređenje svih fasada, izgradnja kružnih raskrsnica, stavljanje samog centra grada pod video nadzor, bolje osvetljenje grada … uz to, formiranje kol-centra u opštinskoj administraciji, tako da portit koji noću sedi u opštini ne gleda u prazno, već u ekrane i taj sistem bi mogao da poveže policiju, službu hitne pomoći, vatrogasce i ostale službe koje dežuraju 24 časa. Takođe, pod video-nadzor treba staviti i školska dvorišta. U planu je i toplifikacija Teslića, treba da nađemo privatnog partnera koji će da izgradi toplanu. Teslić nema rešen problem deponije. Lokalna uprava, iako je imala odobren kredit od EIB od 18 miliona KM, nije realizovala više od tri miliona KM. Nije rešeno ni vodosnadbevanje, iako  nije bilo  nijednog razloga, jer se radi o sredstvima koje vraća vlada RS, a ne opština.

Kada je reč o stanogradnji, dosta zgrada je izgrađeno na pogrešnom mestu i uz lošu infrastrukturu. To će biti teško ispraviti, ali dobro organizovana administracija mora da uredi komunalnu infrasttrukturu i dobro organizuje rad inspekcije. Mora se izgraditi i obilaznica. Posebno je važno angažovanje svih koalicionih partnera sa njihovim privrednim potencijalom i znanjem da i u Teslić dovedemo investitore koji bi zaposlili bar par stotina radnika i da na taj način sačuvamo mladost Teslića.  Racionalnim pristupom i ukrupnjavanjem samih poljoprivrednih proizvođača, izgradnjom hladnjača ili manjih fabrika za preradu mislim da bi Teslić mogao biti prepoznatljiv i po poljoprivredi.

[box type=”shadow” ]„Jazavac pred sudom“
Šta mislite o svom protiv kandidatu Konstantinu Saviću, koji je svojim nastupom postao internet senzacija? Moram da kažem da je gospodin Savić sve rekao, ne može se tome ništa ni dodati ni oduzeti. Jeste rekao možda na način mladog čoveka koji treba još da uči i kome treba političkog iskustva, ali u suštini, kada se dobro analizira, sve liči na „Jazavac pred sudom“. Sve je rečeno, ali na poseban način.[/box]

Postoje li već neki konkretni projekti za zapošljavanje?

Teslić ima veliki potencijal za razvoj drvne industrije. Osim toga, metalna industrija ima potencijal i tu postoje potrebe sadašnjih vlasnika fabrika da proširuju svoje kapacitete. Ima potencijala i u obućarskoj i tekstilnoj industriji. Razgovarao sam i vlasnikom Dević tekstila, koji je rekao da mu se otvorilo tržište u Rusiji. Tu je i Banja Vrućica, Destilacija, tako da Teslić, uz domaćinski odnos prema društvenim dobrima, može da postane prepoznatljiva lokalna zajednica.

Kako komentarišete dosadašnje upravljanje aktuelnog načelnika Milana Miličevića iz SDS opštinom? Koje su vše prednosti  u odnosu na njega?

O protivniku sve najbolje. Rezultat nečijeg rada je najbolje vidljiv na terenu i to će siguno građani prepoznati. Nešto što je kolegi Miličeviću nedostajalo jeste dobar tim  i iskustvo u upravljanju bilo kojom ozbiljnijom organizacijom. Kolega je bio lekar i nije se bavio organizacijom, upravljanjem i investiranjem. Mislim da su moje prednosti bogato  privredno i ministarsko iskustvo, širok krug prijatelja i poslovnih partnera, što omogućava da zajedno sa koalicionim partnerima realizujemo zacrtane planove.

Šta će biti vaši prvi potezi prvog radnog dana kao načelnik?

lokalna uprava ne može da radi od sedam do 15. već od sedam do 17 časova. Treba da radi i subotom, bar smanjenim kapacitetom, ali i u januaru i avgustu, kada naši građani koji rade u inostranstvu dolaze na odmor, kako bi mogli da dobiju potrebna dokumenta. Takođe, svi koji imaju uredno pripremljenu dokumentaciju, sve dozvole  i odgovore na svoje zahteve moraju da reše  u roku od tri do pet dana.

Spomenuli ste problem nepotizma?

Nažalost, Teslić je postao prepoznatljiv po nepotizmu, stranačkom i prekomernom zapošljavanju u opštini i preduzećima kojima gazduje lokalna uprava. Svako od njih je za svog sina ili ćerku tražio zaposlenje u opštinskoj upravi.

IZVOR/BLIC-DNEVNE NOVINE