Gojko Vasić, direktor Policije RS za Glas Srpske: Bošnjački političari žele da stanje bude što gore

0
1288

Gojko-Vasic

Političari u takvim situacijama kakvo je ubistvo dvojice Bošnjaka u Trnopolju treba da budu faktor koji će smirivati stanje. Nažalost, ima onih kojima odgovara da stanje ovdje bude što gore.

Izjavio je to u intervjuu “Glasu Srpske” direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić.

– Čudno je da predstavnici Bošnjaka, koji su na visokim funkcijama u vlasti RS, govore protiv Srpske i njene policije, jer time imaju potpuno suprotne stavove od onih kakve ima narod koji ih je birao – kaže Vasić.

GLAS: Da li će policija preduzimati nešto povodom ishitrenih tvrdnji pojedinih visokih funkcionera bošnjačkih partija da nemaju povjerenja u Policiju RS te da su dvojicu Bošnjaka u Trnopolju ubili pripadnici srpskog naroda iako se ispostavilo da je to učinio pripadnik vehabijskog pokreta?

VASIĆ: Radi se o izjavama neodgovornih, nezrelih političara i funkcionera. Takvim najavama istraga se ometa i može se usmjeriti u pogrešnom pravcu. To su jako osjetljive stvari i ako bi policija preduzela nešto, oni bi to, vjerovatno, opet pokušali da iskoriste za svoju promociju, optužujući i policiju i RS. Sigurno je da bi tvrdili da policija, umjesto da rješava krivično djelo, vrši pritisak na bošnjačko rukovodstvo, povratnike i ko zna šta sve još.

GLAS: To je indikativno jer na terenu građani Bošnjaci kažu da imaju povjerenja u Policiju RS?

VASIĆ: Jeste čudno da izabranici tog naroda, koji su i na visokim funkcijama u vlasti RS, govore protiv Srpske i njene policije. Jer oni, dakle, imaju potpuno suprotne stavove od onih kakve ima narod koji ih je birao.

GLAS: Nije prvi put da, kad se desi neko teško krivično djelo, bošnjački političari daju nacionalno zapaljive, ishitrene izjave? 

VASIĆ: To se već dugo, u nekoliko navrata, ponavlja. Ne odustaju ni onda kad sve bude rasvijetljeno i kad istraga pokaže da nisu bili u pravu. Vidimo da je to tako i u slučaju rasvjetljavanja ubistva dvojice Bošnjaka u Trnopolju. Isto tako bilo je i u slučaju ubistva povratnika Hrustana Suljića u Tesliću u decembru 2004. Ishitrene i nepromišljene izjave bošnjački političari dali su i prilikom još nekoliko ubistava Hrvata i Bošnjaka 2006. i 2007. godine. Na kraju se u svim tim slučajevima ispostavilo da su ubice pripadnici iste nacije.

GLAS: A šta bi bilo da se desilo da je ubica druge nacije, odnosno Srbin, kako su unaprijed tvrdili ti neodgovorni političari?

VASIĆ: Imali bismo velik problem iako se takvo ubistvo uvijek može desiti, ne zbog nacionalističkih nego nekih ličnih stvari, lične netrpeljivosti, što nema veze sa nacijom. Pa čak je lična netrpeljivost i onda kad je neko malo više nacionalistički nastrojen i kad je spreman zbog toga i zločin da počini. Ali takvi političari kao da su tu samo zato da bi otežali situaciju, da bi proizveli problem, a ne da bi ga riješili.

GLAS: Kakva je Vaša poruka tim političarima?

VASIĆ: Osnovno je da političari u takvim situacijama budu faktor koji će smirivati stanje. Da pošalju poruku narodu da sve raspoložive informacije daju policiji, da pomognu da to što prije i efikasnije bude riješeno, kako bi se narod osjećao bezbjednije. Ali ima pojedinaca koji od takvih događaja uvijek žele da prave priču. Imam osjećaj da im odgovara da stanje ovdje bude što gore.

GLAS: Je li u tim situacijama bilo, možda, i reakcija nekih političara koje su za pohvalu?

VASIĆ: Jedini pravi potez, koji nam je svima mnogo koristio, imao je 2006. tadašnji potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš kad je u Zalužanima ubijena jedna Hrvatica pa poslije toga Hrvat. Pojedini političari tada su isto izjavljivali da je to atak na povratnike, a pokazalo se da to nije tačno. Čordaš je tada pohvalio rad policije i uputio riječi u smislu izvinjenja. Time je povjerenje između naroda i policije pojačano, dignuto na viši nivo, ali i između Policije RS i Policije Hrvatske. To smo kasnije u mnogim istragama iskoristili na pozitivan način.

Utisak

GLAS: Kad političari odmah poslije ubistva daju izjave da imaju saznanja da su ubice pripadnici nekog naroda, zar se ne stiče utisak da bi oni mogli nešto znati o naručiocima i izvršiocima ubistva?

VASIĆ: Naravno da se stiče takav utisak i zato bi, ako nemaju ništa s tim, trebalo da budu mnogo oprezniji u davanju zapaljivih izjava. Jer ako neko, prije nego što je djelo riješeno, kaže da je to počinila ova ili ona grupacija, može se steći utisak da je taj koji to govori bio u dogovoru sa izvršiocima ili, čak, da je naručio izvršenje krivičnog djela. Jer, zaista, otkud da takvi barataju informacijama koje ničim nisu potkrijepljene?

GLAS SRPSKE