Cvijanović: Završen program stambenog zbrinjavanja u Tesliću

0
972
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović uručiće danas u Tesliću ključeve za 20 stanova porodicama pognulih boraca i ratnih-vojnih invalida.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS
Kroz Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije od 2008. do 2015. godine u opštini Teslić zbrinuto je 336 porodica, od čega izgradnjom stanova 36, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 300 porodica, za šta je ukupno izdvojeno gotovo 4,3 miliona KM.

“Republika se mora odužiti svima koji su doprinijeli njenom nastanku. To činimo kroz različite programe, a jedan od njih je i Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida kroz koji nastojimo da porodice onih koji nisu žalili život za Republiku dobiju krov nad glavom”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, rukovodstvo Republike Srpske neće dozvoliti da istina o događajima u odbrambeno-otadžbinskom ratu padne u zaborav.

“Nismo zadovoljni radom Tužilaštva i Suda BiH. Nismo zadovoljni jer se vrlo malo ili ništa ne preduzima kada je riječ o predmetima koji se odnose na srpske žrtve”, rekla je Cvijanovićeva i istakla da porodice srpskih žrtava s pravom očekuju da svi koji su činili zločine budu izvedeni pred lice pravde.

Osim Programa stambenog zbrinjavanja, prema njenim riječima, nastojalo se pomoći i iskazati podrška i kroz druge projekte, te ukupna ulaganja samo Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u opštini Teslić iznose oko 6,9 miliona KM.

Resorno ministarstvo je sa 49.000 KM pomoglo izgradnju spomenika i spomen-obilježja palim borcima.

Za socijalno zbrinjavanje radnika koji su u procesu privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u Tesliću, izdvojeno je 1,5 miliona KM, a nešto više od milion KM uloženo je kroz projekte zapošljavanja koje provodi Zavod za zapošljavanje, što je omogućilo da oko 300 Teslićana pronađe posao.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u opštini Teslić zaposleno je šest invalida, što je finansirano sa 18.500 KM.

“Kad je riječ o budžetskoj podršci, za podršku izvozno orijentisanim preduzećima iz Teslića izdvojeno je 4,7 miliona KM, pola miliona KM pruženo je preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće, a 600.000 KM izdvojeno je kroz podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih lica”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da podrška nije izostala ni u mnogim drugim oblastima, te je za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u Tesliću kroz subvencije za struju dato gotovo 1,5 miliona KM, dok je za izgradnju kružne raskrsnice u Tesliću izdvojeno oko 320.000 KM.

Za saniranje školskih objekata u Tesliću i izgradnju fiskulturne sale uloženo je oko 870.000 KM, a iz Razvojnog programa Republike Srpske izdvojeno je i uloženo dva miliona KM za izgradnju sportske dvorane u Tesliću.

“Kada su u pitanju izdvajanja po osnovu podrške Fonda solidarnosti, u opštini Teslić, oko 104.000 maraka podijeljeno je građanima kroz vaučere”, zaključila je Cvijanovićeva.

U opštini Teslić realizuje se projekat vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u vrijednosti od oko 18 miliona maraka po projektu “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” koji se finansira kreditnim sredstvima Evropske investicione banke /EIB/ i donatorskim sredstvima, od čega kreditna sredstva EIB iznose oko devet miliona, grant sredstva nešto više od 6,5 miliona KM i učešće opštine-tekuće finansiranje i prethodne investicije oko 2,5 miliona KM.

Kroz plasmane Investiciono-razvojne banke na teritoriji opštine Teslić plasirano je oko 41 milion KM.

SRNA, RTRS