Srbija po deveti put osvojila Svetsku ligu!

0
1034

Vaterpolo reprezentacija Srbije po deveti put osvojila je Svetsku ligu! U finalu u Bergamu naši vaterpolisti posle preokreta su pobedili Hrvatsku sa 9:6 i tako obezbedili plasman na Olimpijske igre u Brazilu. Hrvati su tokom većeg dela meča vodili sa dva gola prednosti, ali je naša selekcija serijom 5:0 došla do novog trofeja! Našim igračima prvo mesto je donelo i nagradu od 100 000 dolara.

U prvoj četvrtini dominirale su odbrane na čelu sa Pijetlovićem i Pavićem. Hrvatska je sredinom četvrtine povela golom Jokovića,  a obe selekcije su dva puta propustile igrača više. Hrvati su posle 1:0 imali igrača više ali je Pijetlović odlično intervenisao. Posle tajm-auta u poslednjem srpskom napadu Mandić je pogodio mrežu Pavića. Hrvatima je ostao poslednji napad, dobili su još jednom igrača više, ali je Jakšić sjajno intervenisao.

Hrvatska je bolje počela drugi deo. Peterac je iskoristio Joković, a zatim je pogodio i Sukno sa igračem više, za ubedljiviju prednost 3:1. Tek je iz petog pokušaja Duško Pijetlović na dodavanje Aleksića smanjio na 3:2. Odbrana je delovala dobro ali je napad bio nervozan. U poslednjem minutu je Ivica Tucak tražio tajm-aut, dobili su Hrvati igrača više i postigli gol preko Vukićevića za 4:2. Srbiji je ostalo 29 sekundi za poslednji napad. Izboren je igrač više, ali je Mitrović u poslednjim sekundama šutira pored gola. U tom momentu Srbija je imala jako lošu realizaciju igrača više (1/6), dok je Hrvatska bila nešto bolja (6/2).

(Foto: Vojislav Petrović, Vaterpolo vesti)

Posle dva minuta igre u nastavku Pijetlović na dodavanje Mitrovića realizuje igrača više i rezultat je smanjen na 3:4. Hrvatska posle toga dva puta dobija igrača više i drugu priliku realizuje Bukić za 3:5. Nakon toga je Sava Ranđelović dobio treću ličnu. Večeras odlični Pijetlović izborio je peterac dva i po minuta pre kraja treće deonice, a Prlainović je bio siguran za 4:5. Ćuk je potom pogodio stativu, dok Hrvati na drugoj strani nisu iskoristili igrača više. Srbija je, konačno, izjednačila 36 sekundi pre kraja trećeg perioda, kada je Dušan Mandić savladao Pavića. U poslednjem napadu u toj deonici Hrvatska je imala dva igrača više, ali je ostalo nerešeno.

I na početku odlučujuće četvrtine Hrvatska je imala igrača više, ali se Srbija odbranila. Odmah je stigla kazna, pa je Jakšić iskoristio sjajnu asistenciju Prlainovića i doneo našoj reprezentaciji prvo vođstvo na meču. Hrvati su imali dva igrača više u napadu sa izjednačenje, ali nisu to iskoristili. Odmah još jedna kazna. Ćuk sa igračem više pogađa za 7:5 četiri i po minuta pre kraja. Potom je i Prlainović savladao Pavića, pa je Srbija na nešto više od četiri minuta do kraja bila blizu pobede. Peterac za Hrvatsku iskoristio je Sukno i smanjio na dva gola minusa. Konačnih 9:6 postavio je Pijetlović, koji je večeras bio najefikasniji sa tri gola. Po dva su dodali Mandić i Prlainović, a po jedan Ćuk i Jakšić.

Za najboljeg igrača na turniru proglašen je Dušan Mandić!

Srbija – Hrvatska 9:6 (1:1, 1:3, 3:1, 4:1) 

Bazen Olimpijskog centra. Gledalaca 1200. Sudije: Aleksandresku (Rumunija) i Gomez (Italija). Igrač više: Srbija 10 (5), Hrvatska 12 (3). Dva igrača više: Hrvatska 2 (0). Peterci: Srbija 1 (1) Hrvatska 2 (2).

SRBIJA: G.Pijetlović, Mandić 2, Gocić, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović 3, Nikić, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović 2, S. Mitrović, B. Mitrović. Selektor: Savić.

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković, Lončar, Joković 2, Bukić  1, Vukićević 1, Bušlje, Sukno 2, Paškvalin, Šetka, Obradović, Bijač. Selektor: Tucak

[facebook][tweet][stumble][Google][feedburner name=”Feed Name”][pinterest]

http://vaterpolovesti.com