Stvari koje su izumile žene

0
1212

Postoje stvari na svijetu koje su nam od svakodnevne važnosti, a za koje sigurno niste znali da su ih izumile žene. Koje su to stvari možete da pročitate u nastavku članka i vjerujemo da ćete se iznenaditi.

–    Brisači na automobilu – izumljeni su 1903. godine. Mary Anderson je došla na ideju da ih izumi, jer je smatrala da bi bili veoma korisni. Njen patent je usavršen tek desetljećima nakon njenog izuma, ali danas niko ne može da zamisli svog limenog ljubimca bez njih.

–    Solarno grijanje – izumila ga je Dr. Maria Telkes 1925. godine. 1940. godine razvila je svoj izum i učinila ga dostupnim za sva domaćinstva. U tome joj je pomogla i arhitektica Eleanor Raymond.

–    Pivo – prije 7000 godina u Mezoptamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva koje i danas pijemo sa užitkom. U to vrijeme pivo su proizvodile samo žene.

–    Protupožarne stepenice – izumila ih je Anna Connlly 1897. godine kako bi olakšala evakuaciju u slučaju opasnosti.

–    Pancirka – patentirala ju je Stephanie Kwolek 1966. godine. Dugo vremena je provodila istraživanje materijala koji su od koristi za proizvodnju pancirke, koje je na samom kraju rezutiralo njenom proizvodnjom.

[divider]

ljepota.ba