Mirno, pametno, pribrano – “Orlovi” slave tri boda!

0
1063

Odlično je počelo Svetsko prvenstvo za reprezentaciju Srbije. Projektil Kolarova odlučio.

Bolje je krenula Kostarika, a i najbolje šanse koje su imali na meču, imali su ih u prvih 15-ak minuta.
Prvo je Brajan Ruiz ušao u šansu u drugom minutu kada je Stojković dobro zatvorio prilaz svom golu, a potom je Gonzales imao dva šuta glavom, jedan je otišao pravo u dobro postavljenog Stojkovića, drugi je otišao preko gola.
Od 7. minuta Srbija preti, Kolarov je oprobao svoj udarac, au 13. minutu Aleksandar Mitrović je šutirao, ali je njegov udarac bio izblokiran.
Branislav Ivanović je imao dobru šansu nakon što je ušao sa desne strane u kazneni prostor, dobio je loptu od Tadića, pokušao da uposli Mitrovića, ali je Kejlor Navas dobro reagovao u ovoj situaciji.
Imao je i Ljajić solidnu šansu nakon što ga je Tadić pronašao u petercu, da bi u 27. minutu Sergej Milinković-Savić bio u ofsajdu koji je nepravedno dosuđen, tada je makazicama pokušao, Kejlor Navas je jedva odbranio taj šut.
Urenja je imao jedan udarac pored gola i to je bilo sve za prvo poluvreme.
Kostarikanci su postali znatno grublji tokom drugog poluvremena, imali su nekoliko oštrih startova, kao da su videli da smo još jače krenuli ka njihovom golu.
Igrao se 50. minut kada smo videli najbolju šansu na utakmici do tada, Aleksandar Mitrović je odigrao dupli pas sa Sergejom nakon što je fantastično primio loptu, Sergej ga je spojio sa golom, Mitar je izašao 1 na 1 sa Navasom, a kao pobednik je izašao Kostarikanac. Velika šteta, saigrači su bodrili Mitrovića nakon ovog promašaja.

Upravo je Mitrović jedan od najzaslužnijih za ono što se desilo kasnije.

Njega je protivnik vukao dobrih 20 metara za dres, Mitrović je mogao da padne još na sredini terena, ali je izdržao na nogama, osvojio prostor i napravio sjajnu situaciju za Aleksandra Kolarova. Ostalo je istorija.

Srbija je povela golom kapitena u 56. minutu utakmice, mnogi od nas su se setili 1998. godine i utakmice sa Iranom kada je Siniša Mihajlović pogodio mrežu na prvoj utakmici Mundijala našeg tima, takođe iz slobodnog udarca.

Naši su se svesno povukli nakon gola, a Kostarikanci nisu imali ideju kako da probiju bedem. Fantastično su do kraja utakmice igrali Milenković i Tošić.

Čekali smo situaciju da napadnemo iz kontre i polukontre, retko smo imali organizovan napad kada je Kostarika bila na svojoj polovini. Jedna šansa se ukazala, Kostić koji je ovoga puta ušao sa klupe, uleteo je u kazneni prostor, dobio loptu od Tadića sa desne strane, ali je Kejlor Navas vrhom rukavice zakačio loptu, dovoljno da poremeti Kragujevčanina da se upiše na Mundijalima.

Aleksandar Mitrović je u 86. minutu morao bolje da reaguje nakon odlične akcije Milivojevića i Milinković-Savića, pao je u šesnaestercu, ali sudija nije dosudio penal, čini nam se – opravdano.

Do kraja beležimo i šut Kostića sa 20-ak metara od gola, ali je lopta otišla preko. Nije Kostarikancima pomoglo ni pet minuta zaustavnog vremena, Srbija je zasluženo došla do bodova i do prve pobede na Mundijalima nakon one pobede nad Nemačkom 2010. godine. Moramo napomenuti i trenutak besa Nemanje Matića koji se sukobio sa pomoćnim trenerom Kostarike, srećom nije dobio karton.

Srbija: Stojković – Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov – Matić, Milivojević – Tadić (od 83’ Rukavina), Milinković-Savić, Ljajić (od 70’ Kostić) – Mitrović (od 90’ Prijović).

Kostarika: Navas – Gamboa, Duarte, Akosta, Gonzales, Kalvo – Gizman (od 73’ Kolindres), Borhes, Ruiz, Venegas (od 60’ Bolanjos) – Urenja (od 66’ Kempbel).
S

portske Net