Dupli aršini opštine Teslić

0
1297

TESLIĆ – Rukovodstvo opštine Teslić ima duple aršine prema lokalnim privrednicima, koje dijeli na podobne i nepodobne, tvrdi naš sagovornik iz ove lokalne zajednice.

Naš izvor dodaje da postoje preduzeća koja su poslovanje svela u zakonske okvire i koja neprestano nailaze na barijere, dok istovremeno postoje i firme koje se favorizuju pa se nameće zaključak da su opštinskim rukovodiocima lični interesi ispred javnih.

Primjera radi, kako argumentuje naš sagovornik, delegacije koje posjećuju Teslić tamošnja lokalna vlast časti i u motelu “Rođo”, čiji dijelovi uopšte nisu legalizovani.

Naš izvor dodaje da se na ovaj način pare poreskih obveznika troše u tom motelu, dok se onima koji su svoje poslovanje potpuno sveli u zakonske okvire “traži dlaka u jajetu”.

– Doslovno imate duple aršine i to po principu ako ćete poslovati legalno – nailazite na rampe. Postavlja se logično pitanje – kome je u interesu da rastu oni koji zakon zaobilaze, dok se sabotiraju oni drugi koji nemaju mrlju u poslovanju – pita naš sagovornik.

ZAKON: Kako dodaje, kada je riječ o bilo kojem nivou vlasti, pa i opštinskom, racionalno upravljanje podrazumijeva da se podstiču preduzeća i institucije koji doprinose razvoju i koji poštuju svako slovo zakona.

– Međutim, na području opštine Teslić imate ugostiteljske objekte koji žele investirati, koji zapošljavaju veliki broj ljudi, koji iz godine u godinu bilježe uspješne rezultate, ali takvi ovoj lokalnoj zajednici, stiče se utisak, nisu potrebni – napominje naš izvor.

Dodaje da brojni primjeri ukazuju na to da je lokalna vlast u Tesliću digla ruke od pojedinih pokretača razvoja te opštine.

– Sjetite se problema na koje nailaze zaposleni u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica”, koji namjerava da uloži oko dva miliona maraka u izgradnju restorana “Kiseljak” i banket-sale, ali ti planovi već duže vrijeme nailaze na opstrukciju lokalnih vlasti – pojašnjava naš izvor.

Sa druge strane, u opštini Teslić kažu da je opštinskim budžetom za prošlu godinu bilo planirano 23.000 KM za zvanične posjete predstavnika Opštinske uprave drugim partnerskim opštinama i institucijama u zemlji i inostranstvu, kao i za protokolarne posjete koje čine druge delegacije opštini Teslić.

– To podrazumijeva ukupne troškove smještaja, hrane i pića za sve zvaničnike, delegacije opština, ambasadore i tako dalje – kazali su u opštini Teslić, dodajući da su troškovi reprezentacije za 2016. godinu iznosili 20.000 KM.

Kako su priznali, ovi iznosi odnose se na troškove koji su napravljeni u četiri ugostiteljska objekta, odnosno u hotelima “Hajdučke vode” i “Kardial”, restoranu “Lane” te motelu “Rođo”, s tim što tvrde da objekat tog motela ima građevinsku dozvolu.

PRIZNANJE: Goran Dolić, vlasnik motela “Rođo”, kaže da za objekat posjeduje i građevinsku i upotrebnu dozvolu, ali i priznaje da nije okončana legalizacija oko 20 odsto objekta, a da je taj proces u toku i očekuje da će uskoro biti završen.

“Riječ je o malom dijelu, a to će biti završeno za 20 dana. Mi radimo 50 godina, uskoro proslavljamo jubilej. U utorak sam imao poresku kontrolu. Na osnovu čega bih ja mogao da izdajem račune bez građavinske i upotrebne dozvole i kako bi objekat mogao dobiti tri zvjezdice bez urbanističke saglasnosti”, pita Dolić.

Upitan da prokomentariše naša saznanja, Aleksandar Radošević, generalni direktor Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica”, napominje da tamo gdje prestaje zdrav razum počinje ponašanje Opštinske uprave u Tesliću.

– Ako je tačna vaša informacija, a po onome što ste nam predstavili jeste, i da se ne susrećemo s izraženom opstrukcijom od strane opštinskih vlasti, na koju upozoravamo već duže od pola godine, bili bismo iznenađeni, čak i zaprepašteni ovakvom viješću. Ovako nas više ništa ne može iznenaditi, jer po svemu sudeći tamo gdje prestaje zdrav razum počinje ponašanje Opštinske uprave – kaže Radošević.

Dodaje da nemaju ništa protiv toga da se motelu “Rođo” omogući poslovanje po zakonu, ali da i te kako imaju protiv dvostrukih aršina.

RAMPA: “Dok se motelu ‘Rođo’ omogućava poslovanje i pored činjenice da u ovom trenutku ne posjeduju sve dozvole za cijeli objekat, a Opštinska uprava iako zna za to čak svoje goste vodi u taj objekat, nas koji želimo da od početka radimo sve po zakonu sprečavaju da uopšte počnemo s gradnjom”, napominje Radošević.

Podsjeća da su, poslije godinu dana, još na početku postupka.

– Ovakvim svojim postupcima Opštinska uprava jasno pokazuje da joj zakonitost i pravo nisu na prvom mjestu, nego lični i subjektivni interesi. Ovim putem javno poručujemo da smo primili poruku i da ćemo i mi početi da se ponašamo samo u skladu sa sopstvenim interesima – kaže Radošević.

Ističe da su pokazali maksimalnu strpljivost i želju da sve urade po nepotrebno nametnutoj preobimnoj preceduri od strane Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Teslić.

– Zahtijevamo izdavanje građevinske dozvole do aprila, što će biti 15 mjeseci od podnošenja formalnog zahtjeva, što je i više nego dugačak rok. Mi više ne želimo da čekamo i u aprilu, odmah nakon vaskršnjih praznika, u svakom slučaju počinjemo s radovima – zaključuje Radošević.

Upitan da li je utemeljena tvrdnja lokalnih vlasti da opština svoje goste dovodi i u “Banju Vrućicu”, Radošević kaže da to nije tačno.

– Prošle godine nismo izdali nijednu fakturu opštini Teslić. Znate, izbor restorana oduvijek je bio stvar ukusa. Očigledno da se predstavnici opštinskih vlasti prijatnije osjećaju u lokalnom restoranu “Rođo”, koji, eto, izgleda nije čak potpuno ni legalizovan, nego u hotelu “Kardial”, čiji su kvalitet prepoznali gosti iz cijele Evrope – zaključuje Radošević.

NEZAVISNE