5 namirnica koje morate jesti za bolje zdravlje

0
1133

Znamo da ima i ukusnijih, jednostavnijih i dostupnijih namirnica, ali za ove su stručnjaci potvrdili da definitivno čine najbolje ljudskom organizmu. 

kako-skladistiti-voce-povrce-ugostiteljstvo0-w-610

Zob

Zob je biljka koja se ubraja u porodicu – trava. Obično se jede za doručak kao kaša ili u sklopu muslija. Sadrži puno topljivih vlakana koji smanjuju apsorpciju holesterola u tankom crevu. Ukoliko tri puta nedeljno jedete kašu od zobi, vaš organizam će imati dovoljno topljivih vlakana a sniziće ukupni holesterol tako da ćete smaniti rizik od bolesti srca za 4%. Osim što je zdrava, dodatni je bonus to što zob nije skupa. O ukusu, baš i nećemo sad..

Losos

Losos ima puno masti, ali je zdrav jer sadrži vrlo konkretne polinezasićene omega3 masne kiseline koje su sastavni deo svake stanične membrane u vašem telu. Omega3 i omega6 masne kiseline pretvaraju se u niz moćnih spojeva koji regulišu krvni pritisak, zgrušavanje krvi, rad mozga i proizvode molekule koji regulišu upalne procese. Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem omega3 i 6 masnih kiselina smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.

Čaj

Pre godinu dana u časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija koja tvrdi da redovno ispijanje čaja poboljšava vašu koncentraciju. Neka druga naučna istraživanja su  pokazala da kod zdravih odraslih osoba, ali i kod osoba s visokim rizikom od bolesti srca, pijenje crnog i zelenog čaja dovodi do značajnog smanjenja LDL holesterola i krvnog pritiska.

Soja

Soji se pripisuje niz zdravstvenih benefiija, iako mnoge nisu naučno dokazane. Ono što je dokazano je da sojino mleko, testenina i brašno – poboljšavaju cirkulaciju. Najveću korist svakako imamo od vlakana i belančevina. Od proizvoda možete naći sojino mleko, sir i jogurt, tofu, meso od soje….

Povrće i voće

Povrće i voće pomaže kod dijabetesa tipa 2. Pet istraživanja u koja je bilo uključeno preko 179.000 ljudi dokazala su da konzumiranjem voća i povrća se smanjuje rizik od šećerne bolesti za do 7%. Detaljnijim istraživanjem došli su do zaključka da je najbolje povrće bok choy, spanać, kupus, sve sorte salate i brokoli. Od voća izdvojene su borovnice, šljive, grožđe, jabuke i kruške, banane i grejpfrut.

Izvor: punkufer.hr