Vodeni kolaps na ulicama

0
1102

20140805185630_256947

BANJALUKA, KOSTAJNICA – Jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama i grmljavinom, koje je danas zahvatilo BiH, izazvalo je velike probleme širom zemlje, u dosta objekata je ušla voda, a na poplavljenim saobraćajnicama nastupio je kolaps.

Nova bujična poplava u centru Kostajnice, usljed izlivanja rječica Tavija i Bubnjarica, ostavila je iza sebe pravu pustoš. Prolom oblaka i ogromna količina vode za manje od pola sata napunili su korito ovih rječica, a u narednih nekoliko minuta izlile su se i napunile sve gradske ulice vodom dubine od gotovo jedan metar.

Drago Bundalo, načelnik Kostajnice, izjavio je da je nakon slične poplave u julu, koja je potopila samo dio okolnih ulica, ova današnja potopila i dobar dio centra grada.

“U ovom trenutku ne možemo govoriti o broju kuća i pomoćnih objekata koji su potopljeni, ali je taj broj sigurno mnogo veći od onog u julskoj poplavi, kada je potopljeno više od 100 objekata”, rekao je Bundalo.

Prema njegovim riječima, u centru su potopljeni velika sala bioskopa, mala sala Skupštine opštine i brojni trgovački i ugostiteljski objekti.

Hidrometeorološki zavod RS danas je “uključio” žuti meteoalarm za područje Banjaluke, Prijedora, Foče i Višegrada zbog nevremena koje je počelo u poslijepodnevnim časovima. Žuti meteoalarm je uključen i u FBiH za područje Sarajeva, Bihaća, Mostara, Livna i Tuzle, što predstavlja potencijalno opasno vrijeme.

Crni oblak, koji je brzo donio pljusak, napravio je oko 13 časova kolaps na glavnim saobraćajnicama u Banjaluci, pa su tako na nekim lokacijama automobili bili i do pola metra u vodi. Milenko Šajić, portparol Gradske uprave, kaže kako je gradonačelnik Slobodan Gavranović poslao sve službe na teren.

 U centru Kostajnice potopljeni su velika sala bioskopa i mala sala Skupštine opštine

“Velike količine vode su se nalazile na kolovozima na zapadnom tranzitu i u Obilićevu, gdje je bio obustavljen saobraćaj”, rekao je Šajić.

Kako kaže, na zapadnom tranzitu poplavljeno je sedam objekata i u Obilićevu nekoliko pomoćnih objekata. Takođe, dosta problema voda je izazvala u naseljima Lauš i Borik. Gradonačelnik, koji je s ekipama izašao na teren, istakao je da je za samo pola sata u Banjaluci palo 47 litara kiše po kvadratnom metru. Iz “Elektrokrajine” kažu kako je tokom nevremena potopljena trafo-stanica kod dvorane “Borik” te u Obilićevu.

Iz Auto-moto saveza RS su nam potvrdili kako je zbog jakog nevremena bio obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Kozarska Dubica –  Kostajnica.

“Saobraćaj je na ovom putnom pravcu obustavljen zbog izlivanja Tavije na kolovoz”, rekli su oni.

Prema njihovim riječima, nevrijeme je dovelo i do obustave saobraćaja na regionalnom putu Srbac – Sitneši. Saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica – Prijedor bio je obustavljen u mjestu Knežica usljed visokog intenziteta padavina i slivanja bujičnih voda.

Štab za vanredne situacije grada Bijeljina upozorio je stanovništvo na mogućnost novog plavljenja, a stanovnicima posebno u naseljima pored riječnih i bujičnih vodotoka savjetovano je da budu maksimalno oprezni i sugerisano im je da preventivno sklone materijalna dobra.

Snježana Rajilić, načelnica Novog Grada, danas je apelovala da stanovništvo preduzme preventivne mjere da bi se spriječila dodatna šteta.

“To se posebno odnosi na vlasnike privatnih radnji i prizemnih kuća, koji bi u narednim časovima trebalo da zaštite svoju imovinu. Moguće je da nas ovo nevrijeme zaobiđe, ali svakako apelujem da se uradi sve da se spriječi šteta”, rekla je Rajilićeva.

Iz Meteorološkog zavoda RS kažu kako se oblačnost sa sjeverozapada proširila na sve dijelove, donoseći lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Kako kažu meteorolozi, danas se očekuje dolazak hladnijeg vazduha, gdje će biti svježe za ovo doba godine, opet sa lokalnom kišom i grmljavinom, a intenzivnije padavine očekuju se u istočnim i sjeveroistočnim krajevima.

Tokom četvrtka očekuju se manje padavine i smanjenje oblačnosti, pogotovo u zapadnim i južnim predjelima.

“Tokom petka očekuje nas stabilizacija vremena, da bi u dane vikenda bilo toplo, sa temperaturom u većini mjesta preko 30 stepeni”, kaže meteorolog.

Ciklon “Branko”

Do Srbije je danas u popodnevnim i večernjim satima, kako je najavljeno, trebalo da stigne hladan front sa sjeverozapada koji se spušta s Alpa i donese veoma nestabilno vrijeme s intenzivnim grmljavinama.

“Doći će do formiranja visinskog ciklona nad Balkanom”, navodi se na meteorološkom forumu serbianmeteo.com. Ovaj ciklon, kome je dato ime “Branko”, može ipak zadati glavobolju što se vremenskih prilika tiče. Donosi nestabilno vrijeme s obilnim padavinama i jak vjetar u zoni pljuskova i grad.

Bujica u Karlovcu

Nevrijeme je zahvatilo i područje Hrvatske. Najveća količina padavina u jednom danu koja je pala u Karlovcu otkako je mjerenja je 66,4 litre, a dvije trećine te količine palo je jutros u samo sat i po. Odvodni kanali nisu mogli povući tolike količine vode, pa je došlo do velikih bujica koje su uzrokovale odrone na cestama i poplavile desetke kuća. Grom je u naselju Tuškani udario u napuštenu drvenu kuću i zapalio je.

IZVOR/NEZAVISNE