OTVOREN DRUGI FESTIVAL MEDITERANSKOG I EVROPSKOG FILMA

0
1076

227343

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija prisustvovovao je u Trebinju otvaranju Drugog festivala mediteranskog i evropskog filma, koji je otvorila beogradska glumica Milena Dravić.

 Mutabdžija je istakao da Vlada Republike Srpske prepoznaje značaj ove manifestacije za širenje kulture i filmske umjetnosti, te da je grad Trebinje sa ovim festivalom na korak do toga da bude prepoznat kao vodeći “filmski grad” u Srpskoj.

On je podsjetio da su ministarstva Srpske i Srbije prije dva mjeseca potpisala sporazum o saradnji, čime se stvaraju pretpostavke za saradnju institucija kulture.

“Mi želimo da formiramo filmski centar Republike Srpske sa kojim bi mogli da se uključimo u regionalne projekte, ne samo sa Srbijom, već i na međunarodnom nivou i na taj način afirmišemo filmske stvaraoce u Srpskoj”, rekao je Mutabdžija.

Glumica Milena Dravić ovogodišnji je laureat “Zlatnog platana”, nagrade za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

Na ovaj način, poznata glumica obilježila je i 55 godina umjetničkog rada na filmu, koji je počeo u Trebinju 1959. godine.

Dravićeva je zahvalila na pozivu u Trebinje i podsjetila da je na početku mladosti u tom gradu zaigrala u filmu “Vrata ostaju otvorena”.

“Ne volim jubileje, tokom svoje duge karijere nikada ih nisam slavila, ali neko je hteo da se ovih 55 godina obeleže. Možda i od gore iz dalekih lovišta, moj reditelj František Čap, koji je otkrio moj talenat i koji me je uveo u svet filma i umetnosti”, rekla je Dravićeva.

U ime gradske uprave, dobrodošlicu poznatoj glumici poželio je zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija.

“Trebinje je raskršće mnogih kultura, zbog toga mi umijemo cijeniti sve vrijednosti različitosti, jer su sve one naše. Zato smo krenuli putem povezivanja ovog našeg mikroregiona, čiji se kolosijeci upravo ukrštaju u Trebinju”, rekao je Ćebedžija i dodao da ovaj festival treba da bude simbol dobrog druženja, razmjene iskustava i podsticanja novih projekata.

Uoči otvaranja festivala, prikazan je prvi film festivala “Vrata ostaju otvorena”, reditelja Františeka Čapa, dok je drugi dio večeri bio rezervisani za dokumetarni film o Mileni Dravić, koji je režirao Zdravko Randić, te francuski film “Kolin”.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazana 23 filma iz oko 15 zemalja u okviru šest programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, retrospektiva filmova Milene Dravić, retrospektiva filmova Franka Nera, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

Festival su organizovali Kulturni centar Trebinje, Tangram centar iz Beograda i Alpe-Adria kulturni centar iz Beča. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Trebinje.

 IZVOR/SRNA