Gdje su nestale sunčeve pjege?

0
1121

449448-720x663

Sunce je neuobičajeno mirno. Prije nekoliko sedmica na njemu se moglo uočiti mnoštvo pjega, kao što se i očekuje od sredine maksimuma 11-godišnjeg ciklusa, kad je Sunce najaktivnije i u kojem se mi sada, pretpostavka je, nalazimo.

Trenutno, teško da se može uočiti ijedna pjega. Na slici snimljenoj u petak, 18. juna, s NASA-ine promatračnice Solar Dynamics vidimo sićušnu smeđu tačkicu koja predstavlja malu pjegu u razvoju. No, samo dan prije, nije se moglo vidjeti baš ništa. Niti jedne jedine pjege.

Što se tamo događa? Je li ovaj “trenutak potpune tišine”, kako ga je nazvao solarni fizičar Tony Phillips, nešto lično, ili ne?

“Čudno je, ali ne i super čudno.,” kaže Phillips, koji o solarnoj aktivnosti piše na svojoj mrežnoj stranici SpaceWeather.com. “Dan bez ijedne pjege na Suncu u vrijeme solarnog maksimuma jest čudan, ali s druge strane, ovaj solarni maksimum u kojem smo sad, pokazao se zaista hirovit.”

Phillips primjećuje da je ovo najslabiji solarni maksimum primijećen u svemirsko doba i kako sad stvari izgledaju, mogao bi biti najslabiji u posljednjih 100 godina. Stoga se dan bez pjega potpuno uklapa.

“Ovo dodatno naglašava činjenicu da solarni fizičari doista ne znaju procijeniti što se stvarno događa na Suncu”, rekao je Phillips. “Mi jednostavno ne znamo kako predvidjeti ponašanje Sunca niti kako iz ovog događaja izvući pravu poruku.”

Sunčeve pjege zanimljive su promatračima jer su to područja najveće sunčeve aktivnosti, odakle potiču pojave poput solarnih baklji (gigantski izboji svjetlosti) i koronalnih izboja mase (kad je materijal sa Sunca izbačen u svemir).

One su uzrokovane visoko koncentriranim magnetnim poljem koje je nešto hladnije od okolne površine Sunca i to je razlog zašto ga vidimo kao tamnije područje. Ta jaka magnetna polja mogu se uvrtati i zaplitati zbog čega se stvara velika količina energije. Solarne baklje i koronalni izbačaji mase pojavljuju se kad se energija oslobodi na vrlo eksplozivan način.

Alex Young, heliofizičar iz centra za svemirska istraživanja Goddard, kaže da je teško dati ocjenu što je, a što nije normalno, kad se radi o suncu.

“Sunce detaljno promatramo tek posljednjih 50 godina. To nije dug period, kad uzmemo u obzir da se ono tu nalazi bar 4,5 milijarde godina,” kaže on.

I nije da astronomi nisu već vidjeli ovako mirno sunce. Prije tri godine, 14. avgusta 2011. Sunce je takođe bilo bez ijedne pjege. Phillips ističe da je upravo te godine solarna aktivnost na kraju ispala relativno vrlo visoka, s nekoliko baklji X-klase. U tom slučaju, sunce bez pjega bila je samo “privremeni prekid”.

Hoće li tako biti i ovaj put ili će takvo stanje potrajati duže, ostaje da se vidi.

“Sunce je jednostavno nepredvidljivo”, kaže Phillips.

IZVOR/GEEK.HR