Dodik za Press: Neće biti pomjeranja praznika!

0
1000
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Press da je današnja odluka Ustavnog suda BiH da Srpska ne može da slavi Dan Republike 9. januara neprihvatljiva i da predstavlja još jednu manifestaciju sile sudija tog suda!
Milorad Dodik
Dodik poručuje da RS neće preći preko ove odluke, ističući da će Srpska i ubuduće slaviti 9. januar kao Dan Republike.

– U narednim danima ću nastojati da objedinim sve u RS u pogledu preduzimanja određenih akcija. Predložiću SNSD-u, kao i ostalim partijama, da prekinu učešće u organima BiH jer mislim da je to jedini način za odbranu naših interesa. Nemoguće je da BiH slavi 25. novembar, a da nama ukidaju praznik za koji smo se svi opredijelili. Koliko znam, i ova odluka je donesena preglasavanjem i na način da troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija, kao i niz puta do sada, odlučuju šta je interes RS – rekao je Dodik.

On je dodao da je Venecijanska komisija prije desetak godina ocjenjivala Ustav RS i nije našla da je to problem, dok Ustavni sud sada o tome odlučuje na zahtjev Bakira Izetbegovića.

– To pokazuje da je to muslimanski sud koji stoluje u Sarajevu i presuđuje protiv Srba i RS po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Republika Srpska će ubuduće 9. januar slaviti kao Dan Republike, a to što u obrazloženju odluke pokušavaju da se ograde pravom na vjeroispovijest ne znači apsolutno ništa jer ukidanjem 9. januara ukidaju i našu krsnu slavu. Srpska će proslaviti krsnu slavu i istorijski datum kada je Narodna skupština RS donijela odluku o proglašenju RS i on ne može biti pomjeren. Sve one dosadašnje presude o grbu, zastavi i svemu ostalom koje je donosio taj Ustavni sud idu prema tome da u nekom sljedećem pokušaju bude ukinuto i ime Republike Srpske. To pokazuje da je gotovo nemoguće živjeti u ovakvoj državi, u kojoj je moguća jedna ovako sramna odluka – istakao je Dodik.

Podsjetimo, postupajući po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH utvrdio je danas da pojedine odredbe Zakona o praznicima RS, među kojima je i proslavljanje Dana RS 9. januara, nisu u skladu s Ustavom BiH.

PRESS