Srpski servis dobio 10 miliona dolara

0
1079
ILUSTRACIJA

BEOGRAD, Frejm, računarski servis iza kog stoje srpski stručnjaci i koji bi mogao da predstavlja pravu revoluciju u IT svijetu, dobio je 10 miliona dolara od investitora.

„Frejm“ (Frame), ranije poznat kao „Mainframe2″, jeste servis u oblaku, koji omogućava korisnicima da zahtjevne programe kao što su Adobe Photoshop ili Microsoft Excel pokreću sa bilo kog uređaja iz svog internet pretraživača i to bez potrebe za bilo kakvim plaginovima.

U takozvanoj „seriji A“ finansiranja ovog startapa učestvovali su između ostalih fondovi „Kolumbus nova tehnolodži partners“, „Bejn kepital venčrs“ i „SQN venčr partners”.

Projekat star tri godine je nedavno, prije ovih deset miliona dolara, obezbjedio još 2,5 miliona dolara od raznih investitora.

„Krenuli smo 2012. godine sa željom da promijenimo način na koji razmišljaju ljudi koji svakodnevno koriste računare. Napravili smo krupan korak ka ostvarenju cilja da omogućimo svakome sa internet konekcijom da pristupi svom računaru u oblaku. Oduševljeni smo što smo dobili stratešku podršku od investitora, što će nam pomoći u našoj misiji„, naveo je u saopštenju osnivač i CEO Frejma doktor Nikola Božinović.

Kako je naveo, kompanija će moći da se ubrzano razvija dok priprema novu javnu betu svoje platforme, koja otvara put zahtjevnih grafičkih aplikacija od oblaka do praktično bilo kog uređaja i internet pretraživača, bez potrebe za instaliranjem plaginova.

Mjesečna pretplata za servis biće od deset dolara pa naviše, a autori kažu da je on idealan za uređaje kao što je novi Eplov „mekbuk“ – prenosni računar koji ima manje „sirove“ snage od svojih prethodnika, ali ima dosad najnaprednije mogućnosti komunikacije.

Ideja koja stoji iza Frejma jes da osim podataka, što rade servisi kao što su Dropboks ili Guglov Drajv, u suštini u „oblak“ premjesti i računarsku snagu – odnosno da se u „oblaku“ programi pokreću, a da ih korisnik vidi i koristi kroz internet pretraživač kao da su pokrenuti na njegovom računaru.

„Potencijal Frejma da promjeni čitavo okruženje u kom funkcionišu krajnji korisnici je ogroman. Naša investicija će pomoći kompaniji da raste i ide ka svom cilju da u samoj osnovi transformiše način na koji se upravlja aplikacijama i na koji se one isporučuju kroz oblak“, rekao je Mohsen Moazami, direktor CNTP.

CAPITAL.BA