Hendikepirani dječak i njegov najbolji prijatelj pitbull dobili su sudski spor koji im dozvoljava da skupa pohađaju školu

0
1330
Anthony Merchante je sedmogodišnji dječak koji boluje od cerebralne paralize te obožava Steviea, svog četverogodišnjeg pitbulla.

Stevie je odlično društvo,a također je istrenirani pas koji tačno zna kad treba alarmirati odrasle ukoliko je Anthony u bilo kakvoj opasnosti.

Anthony ima popriličan broj zdravstvenih tegoba, uključujući i neprekidne napade. Stevie je treniran na način da alarmira odrasle, bilo na način da skače po senzorskom madracu koji aktivira alarm ili kroz lajanje kojim privlači pažnju.

Anthonijeva majka, Monica Alboniga, kaže, Stevie je spasio život Anthonyu. Osjećam se potpuno sigurno dok je sa psom, jer znam da će mu pas pomoći .

Anthonijeva majka, Monica Alboniga, kaže,

Nažalost, vode dvogodišnju sudsku bitku sa školom da ostanu zajedno i kad je Anthony u školi.

Školska administracija u Broward County, na Floridi tvrdi da psu nije mjesto u školi te se bore da Stevie ostane van škole.

Znajući od kolike je važnosti pitbull za njenog sina, Anthonyeva majka je proslijedila slučaj sudu.

Na kraju, sudac Beth Bloom je presudio u korist porodice Alboniga sa objašnjenjem da “javni subjekti moraju dopustiti pojedincima s invaliditetom da u pratnji imaju dresirane/radne životinje”Monica, Anthony, i Stevie sa svojim advokatom, Matthew Dietz.