20/02/2018 07:09
NAJNOVIJE VIJESTI
Autobus koji gorivo dobija iz ljudskog izmeta

Autobus koji gorivo dobija iz ljudskog izmeta

U Britaniji će uskoro početi da saobraća prvi autobus koji se kreće uz pomoć bio-metana dobijenog preradom kanalizacionog otpada. Vozilo pod nazivom Bio-Bus ima 40 mjesta za sjedenje i prevoziće putnike na liniji od aerodroma u Bristolu, do istorijskog grada Bat.

Bio-Bus sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe do 300 km, a da bi se napunio gorivom potrebno je preraditi količinu izmeta koju iza sebe ostavi 5 ljudi tokom jedne godine.

“Vozila na prirodni gas imaju važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha u Britaniji”, kaže Mohamed Sadik, direktor firme GENeco, čija je djelatnost prerada otpada koji iz ljudskih domova dospijeva u kanalizaciju.

“Bio-Bus ide korak dalje, s obzirom da se kreće na gas koji nastaje kao produkt ljudskog izmeta lokalnog stanovništva, a neki od građana koji ga stvaraju imaće priliku da se prevoze ovim autobusom”, objašnjava Sadik.

Osim što se gorivo za autobus dobija iz “obnovljovog izvora”, ono znatno manje zagađuje vazduh u odnosu na dizel gorivo.

“Bio-Bus pokazuje koliko ljudski izmet i drugi organski otpad koji završava u kanalizaciji može da bude važan energetski resurs”, kaže Šarlot Morton iz ekološke organizacije Anaerobic Digestion and Bioresources Association.

Ona smatra i da hranu koja iz bilo kog razloga više nije pogodna za ljudsku ishranu treba odvojeno prikupljati prilikom odlaganja otpada i reciklirati na ovaj način, umjesto što se spaljuje ili završava na deponijama.

Inače, firma GENeco počela je nedavno da isporučuje gas za domaćinstva, koji je takođe dobijen preradom ljudkog izmeta. Trenutno je na mrežu priključeno 8.300 domova u oblasti grada Bristola.

AGENCIJE

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net