Osnovni razlozi nemogućnosti skidanja sala

0
1058

Masne naslage najčešće i najbrže se hvataju oko struka, odakle ih je praktično i najteže skinuti. Osim što ovo postaje estetski problem, stvari su mnogo komplikovanije, budući da salo u predjelu stomaka potiče razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Postoji cijeli niz razloga koji dovode do taloženja masnih naslaga na ovom, ali i svim drugim dijelovima tijela. Ako ste ikada pokušali smanjiti ove neugodne naslage i niste uspjeli, ovdje leži razlog (jedan ili više njih) vašeg neuspjeha:

– Genetski ste skloni debljanju

Zvuči kao opravdanje, ali je i naučno dokazano postojanje tzv. “gladnog gena”. Ipak, to ne znači da nije moguće smršati, već samo treba više upornosti i discipline.

 

– Niste odlučni

Možda ste bili na dijeti, ali odmah po prestanku iste ste nastavili sa starim navikama i jeli kao nilski konj? Ako svemu tome dodamo još da se unesene kalorije lakše “primaju” jer je organizam navikao na manje količine hrane, nastala katastrofa je posve logična.

– Nemate dovoljno fizičke aktivnosti

Zbir unesenih kalorija u organizam tokom dana uvijek može biti značajno smanjen, a samim tim i smanjena i mogućnost debljanja, a sve to samo uz fizičku aktivnost. Barem za početak počnite ići pješke na posao i prestanite koristiti lift.

– Hranite se nekvalitetno

Jednom kada (i ako) počnete živjeti na pravi, zdravi način, shvatit ćete da su hamburgeri, jela sa roštilja, pite i slična hrana nešto što treba izbjegavati što je moguće više. Tada ćete početi birati zdrave namirnice i nositi od kuće ako na pauzi niste u mogućnosti doći do takvih obroka, obroka koji ne uništavaju vaš dobar izgled i zdravlje.

– Pod stresom ste

Kortizol ili hormon stresa, onemogućava topljenje masnih naslaga i to je tvrdnja samih naučnika. Ostalo možete sami zaključiti…

– Imate neuredan san

Nedostatak sna onemogućava normalno funkcionisanje organizma, pa i to može biti jedno od kamenja o koje se spotičete.

– Fali vam motivacija

Jaka motivacija je skoro pa pola odrađenog posla. Većini osoba koje imaju viška veći broj kilograma, upravo je motiv sve što trebaju, a ostatak uspjeha dolazi usput.

– Iza svega stoji neki zdravstveni problem

Ništa jače ne može uticati na promjenu kilaže, kako na povećanje tako i na smanjenje iste od zdravstvenih stanja. Zbog toga se enormno pretilim osobama, kao i jako mršavim nikada ne treba rugati, jer jako često iza svega stoji problem kojeg možda nisu ni svjesni.

Body.Ba