21/01/2018 16:00
NAJNOVIJE VIJESTI
Pet najefikasnijih vježbi za stomačne mišiće

Pet najefikasnijih vježbi za stomačne mišiće

Analizirajući rezultate istraživanja koja su vršena više puta sa elektromiografom, kojim se inače mjeri električni naboj nerava prilikom stimuliranja mišića, u prilici smo doći do jasnog uvida u efektivnost pojedinih vježbi. Upravo na toj osnovi se s punom opravdanošću može u naslovu priče staviti naslov “najefikasnije” vježbe za neki od dijelova tijela.

Ovoga puta težište istraživanja je bilo na mišićima abdomena, kao jednoj od najkomplikovanijih mišićnih grupa ljudskog tijela. Poznato je da popularni “six pack” ima kako svoje gornje dijelove, tako i donje, a i za jedne i za druge postoje specifične vježbe. Ne treba zaboraviti svakako ni jako važne bočne stomačne mišiće.

Od vježbi za koje je utvrđeno da proizvode najveći stepen naboja, možemo izdvojiti sljedećih pet:

1. Tursko ustajanje

Ova vježba pomalo čudnog naziva definitivno zahtijeva dobru koordinaciju, a osim je odlična za stomačne mišiće, u njenom izvođenju učestvuje i ostatak tijela. Izvodi se sa bučicom ili kettlebellom, a da vas ne bi zbunili sa objašnjenjem kako se izvodi, pogledajte fotografiju ispod.

2. Viseće podizanje nogu

Zakačen za vratilo, vježbač je primoran da aktivira sve stomačne mišiće kako bi održao smirenost tijela, a podizanjem nogu poseban posao rade donji trbušnjaka.

3. Pila

Zanimljiva vježba koju vjerovatno niste nikada probali izvesti. To je u suštini otežana verzija planka, koji je inače sjajna vježba za čvrstinu cijele jezgre. Zamisao je da se iz pozicije planka tijelo povlači gore-dole.

4. Chin Up podizanje na vratilu

Podizanje na vratilu definitivno nije vježba kojom primarno želite pogađati stomačne mišiće, ali upravo je podizanje na vratilu popularno nazvano “chin up”, dakle na način da je u najvišoj tački brada podignuta iznad vratila, jedna od najboljih vježbi za stomak. Kakva čvrstoća i kakav udio čvrsto stegnuta cijela jezgra ima prilikom izvođenja ove vježbe, provjerite i sami.

5. Točak za trbušnjake

Popularno nazvan “zli točak”, već pri prvom pokušaju izvođenja vježbe jasno će vam pokazati zbog čega ga zovu “zlim”. Toliko djeluje jednostavno, a toliko je zapravo teško pravilno izvesti nekoliko ponavljanja ove zanimljive vježbe. Ponovo, elektromigraf je pokazao da su ovdje trbušni mišići pod ogromnim naporom.

 

Body.Ba

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net