Za 14 bivših poslanika plata još godinu dana!

0
1044

SARAJEVO- Od 50 članova parlamenta BiH iz odlazećeg saziva koji su u ovoj instituciji imali stalni radni odnos, njih 14 se sada ne može vratiti kod ranijeg poslodavca pa ispunjavaju uslove da i narednih 12 mjeseci primaju plate koje su kao delegati i poslanici dobijali u protekle četiri godine.

Ovaj podatak naveden je u informaciji koju je juče usvojila Zajednička komisija za administrativne poslove bh. parlamenta. U ovoj informaciji je među onima koji imaju pravo da primaju poslaničku platu u idućih godinu dana naveden i Salko Sokolović, mada je on na opštim izborima 12. oktobra ponovo osvojio zastupnički mandat i trebalo bi d ostane i u narednom sazivu Predstavničkog doma.

Pravo na ovaj takozvani bijeli hljeb po isteku mandata imaju poslanici Darko Babalj (SDS), Mato Franjičević, Dragan Vrankić i Niko Lozančić iz HDZ BiH, Ismeta Dervoz (SBB), Zijad Jagodić (SDA), Slavko Jovičić i Milorad Živković iz SNSD-a, te Zvonko Jurišić (HSP) i Nermin Purić iz DNZ-a. Narednu godinu dana, kao bivši delegati Doma naroda, pravo na platu koja je u prosjeku veća od 4.000 KM imaju i Ognjen Tadić (SDS), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Stjepan Krešić (HSP) i Martin Raguž, lider HDZ 1990.

“Nakon uvida u dokumentaciju i dostavljene dokaze utvrđeno je da se ovi poslanici i delegati nemaju gdje vratiti, odnosno da su ispunili uslove za ostvarivanje prava na naknadu za produženje radno-pravnog statusa”, obrazloženo je u informaciji.

Od 50 profesionalnih poslanika i delegata iz odlazećeg saziva bh. parlamenta, Nermina Ćemalović i Nermina Zaimović-Uzunović, obje iz SDP-a, i Drago Kalabić (SNSD) nisu dostavili tražene podatke radi regulisanja njihovog statusa nakon što napuste poslaničke klupe kada novi poslanici uskoro polože zakletvu.

Poslanik NS Radom za boljitak u Predstavničkom domu Mladen Ivanković Lijanović dostavio je zanimljiv odgovor kazavši da njegov status “zavisi od izbornih rezultata kao i povratka u stranku”. Ovakav odgovor ni ne čudi budući da ga je Lijanović poslao 15. septembra, nakon što je bio uhapšen u akciji “Meso” zbog sumnje da je s braćom utajom poreza budžet BiH oštetio za više od 11 miliona KM.

Četiri poslanika i jedan delegat iz odlazećeg saziva imaju status penzionera i oni u “skladu s pozitivnim zakonskim propisima i aktima Parlamentarne skupštine BiH” nemaju pravo na bijeli hljeb, odnosno na naknadu za produženje radno-pravnog statusa. Ovi penzioneri su Adnan Bašić (SBB), Beriz Belkić (SBiH), Krstan Simić (SNSD), Petar Kunić (DNS) i Boško Tomić (SNSD). Njima su propisi ranije omogućili otpremninu u iznosu njihovih šest neto plata (pojedinačno oko 30.000 KM).

Zajednička komisija za administrativne poslove usvojila je juče i informaciju o Boži Ljubiću, predsjedavajućem sadašnjeg saziva Predstavničkog doma, koji je u septembru ove godine ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju zbog napunjenih 65 godina života i više od 38 godina radnog staža. U okviru ove informacije predložena je i odluka kojom se Ljubiću odobrava otpremnina zbog odlaska u penziju.

“Odluku nismo donijeli, to slijedi poslije i on će dobiti ono što mu pozitivnim propisima pripada”, rekao nam je Dragutin Rodić (DNS), predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove.

Od ukupno 42 poslanika Predstavničkog doma, njih 17 osvojilo je zastupničke mandate i na ovim opštim izborima, a dva delegata iz Doma naroda, Mladen Ivanić i Dragan Čović, izabrani su za članove novog saziva Predsjedništva BiH.

Nezavisne