DVODNEVNA RADIONICA MLADI R.A.D.E. POVEZALA MLADE IZ ČETIRI ZAJEDNICE

0
397

Udruženje za razvoj unapređenje i podršku zajednice s radošću najavljuje projekat “Mladi R.A.D.E.” koji realizuje s ciljem izgradnje društvene kohezije i saradnje između mladih iz opština/općina Tešanj, Teslić, Žepča i grada Prnjavora.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je povezivanje mladih iz četiri navedene lokalne zajednice kroz različite aktivnosti kao što su radionice, akcije, mentorstvo i mobilnost podstaknemo da se aktivnije uključe u omladinski aktivizam, mobilizaciju mladih, te samu izgradnju društvene kohezije. Projektom “Mladi R.A.D.E.“ promoviše se važnost položaja mladih u današnjem društvu te se želi podstaći mlade vršnjake i vršnjakinje na akciju i proaktivnu ulogu u pozitivnim društvenim promjenama. S tim u vezi, u okviru projektnih aktivnosti organizovan je trening za mlade u Tesliću, gdje su mladi lideri učili o omladinskom radu, strateškom planiranju omladinskih aktivnosti, detekciji problema i umrežavanju. Takođe, stvorili su nova prijateljstva i veze sa mladima iz različitih zajednica, što će im zasigurno pomoći u budućem radu.

Učesnici su se kroz timski rad fokusirali na procjene potreba u omladinskom sektoru i kako doći do željenih ciljeva. Radeći u timovima sa kolegama iz drugih lokalnih zajednica, uspješno su identifikovali goruće probleme svojih lokalnih zajednica.

Takođe, jedna od stvari koja se veoma dopala svim učesnicima, jeste posjeta Centru za Mlade „Nukleus“ u Tesliću. Učesnici su se upoznali sa samim prostorom i aktivnostima koje se provode svakodnevno u Nukleusu. Sve te informacije prenijeli su im omladinski radnici Nukleusa. Učesnici su imali priliku postavljati pitanja, a takođe se dobili i podršku za pokretanje sličnih inicijativa.

Nakon upoznavanja sa samom praksom rada i funkcionisanja jednog Centra za Mlade, učesnici su razgovarali i o pokretanju jedne inicijative ove vrste, te potrebnim alatima. U sklopu posjete Centru za mlade upoznali su se i sa uslovima rada i mjestom rada jednog omladinskog radnika.

Za kraj, vrijedi napomenuti da su učesnici ove dvodnevne radionice stekli određena znanja u poljima kao što su lociranje problema, određivanje ciljeva, SWOT analiza, timski rad, komunikacija i aktivno slušanje.

Seminar u Tesliću je bio izuzetno vrijedno iskustvo. Upoznala sam ljude iz različitih zajednica koji su dijelili svoje izazove. Posjeta omladinskom centru Nukleus je bila inspirativna i obogatila me”, istaknula je jedna od učesnica.

U narednom periodu planirane su dvije dvodnevne radionice u Tešnju i Prnjavoru, kao i četiri jednodnevne radionice u drugim zajednicama obuhvaćenim projektom. Na jednodnevnim radionicama, učesnici seminara će sa mentorima voditi slične radionice kako bi prenijeli svoje novo znanje.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini. Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju a zajedno provode Evropska unija u Bosni i Hercegovini , United Nations in BiH , OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina  i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu