18/01/2018 05:11
NAJNOVIJE VIJESTI
Večeras počinje Roš Hašana – jevrejska Nova godina

Večeras počinje Roš Hašana – jevrejska Nova godina

Jevreji večeras počinju sa obeležavanjem Roš Hašana – jevrejske Nove godine. ”Roš Hašana, u prevodu ‘glava godine’, jevrejska je Nova godine, a počinje prvog dana meseca Tišri, što je po Gregorijanskom kalendaru obično u septembru”, rekla je Tanjugu Iva Rajević iz Jevrejske opštine Beograd.


516948_jevrejska-nova-godina-foto-nebojsa-markovic_f

Ona je navela da Roš Hašana traje dva dana, a da počinje uveče jer je jevrejski kalendar lunarni, odnosno, dan počinje uveče i uveče se završava. Prema njenim rečima, Roš Hašana se obeležava u sinagogi, molitvama u pokajanju.

 ”U jevrejskoj tradiciji, Roš Hašana nije vreme veselih proslava već pokušavamo da vidimo šta smo prošle godine loše uradili da bi to mogli da popravimo i da budemo bolji u Novoj godini”, rekla je Rajević, navodeći da će to biti 5775. godina.

 Kako je obijasnila, Nova godina računa se od postanka samog sveta, a Roš Hašana simbolizuje nastanak sveta po Tori.

 Tokom praznika jedu se jabuke i med koji simbolizuju slatku Novu godinu, kaže Rajević i dodaje da se praznika čestita pozdravom ”Šana tova”, što znači dobru godinu vam želim, ili ”Šana tova ve metuka” – dobru i slatku godinu vam želim.

 Roš Hašana tradicionalno predstavlja jedno od četiri “označavanja nove godine” koja su određivala različite godine u različite svrhe i nova godina je za ljude, životinje i pravne poslove, ali i dan koji određuje početak računanja kalendarske godine.

Izvor/Blic

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net