Srbija sve bliža odluci da okrene leđa Rusiji!

0
1046

BEOGRAD – Zaoštravanje odnosa Rusije i EU sužava prostor za balansiranje Srbije. Diplomate upozoravaju da će Srbija morati da se opredeli ili za EU ili za Rusiju.

rusija i srbija bezbednost org1 Srbija sve bliža odluci da okrene leđa Rusiji!

Odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji i da se u punoj meri saglasi sa spoljnom politikom EU zasad zvanično nailazi na razumevanje Zapada, koji je zadovoljan srpskom osudom agresije na teritoriju Ukrajine. Međutim, diplomatski izvori “Blica” tvrde da im uši para stalno javno zaklinjanje srpskih zvaničnika da sankcije Rusiji neće biti uvedene. Zbog toga sve glasnije hvale Srbiju za osudu poteza Rusije u Ukrajini. Ruska strana se slično ponaša.

– Počelo je nadmetanje Rusije, EU i SAD oko širenja uticaja u Srbiji. Jedni će nas vući levo, a drugi desno i ako kriza u Ukrajini nastavi da se zaoštrava, nećemo moći još dugo da izdržimo ovako. Ističe vreme da se izlaz iz najveće krize od Hladnog rata nađe pregovorima i dalji loš razvoj situacije značiće da Srbija mora jasnije da se opredeli prema tom sukobu – rekao je juče za “Blic” Dušan Lazić, bivši ambasador u Ukrajini.

Pravda