Dodik: Nesporna pobjeda na predstojećim izborima

0
1072

BANJALUKA – Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik izjavio je da je uvjeren u pobjedu SNSD-a na predstojećim oktobarskim izborima u BiH o čemu govore sve ankete i pokazatelji sa terena.


20140814140048_258221

Dodik je poslije sastanka rukovodstva SNSD-a sa svim kandidatima, rekao da ova stranka ima ozbiljne kandidate i ozbiljne ljude na listama.

“Uvjeren sam u pobjedu Željke Cvijanović za člana Predsjedništva BiH, jer kandidovanje Mladena Ivanića nije kandidatura stranaka nego jedna potpuno sumnjiva priča i nasilno stavljanje koje nama daje za pravo da mislimo da je Ivanić bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da srpski glas u Predsjedništvu isključivo može da nosi Cvijanovićeva koji podržavaju i koalicioni partneri SNSD-a i mnoga udruženja građana.

I kada je riječ o funkciji predsjednika Republike Srpske, Dodik kaže da je uvjeren u pobjedu, ističući da aktivnosti iz prošlosti govore i kakav će odnos prema Srpskoj biti u budućnosti.

“Moja namjera je da se nastavim boriti za Republiku Srpsku i svakog čovjeka u njoj, za ekonomski razvoj Republike Srpske, zato nam je potrebno da zajedno sa našim kandidatima i narodom dobijemo dovoljnu većinu da formiramo vlast, a uvjeren sam da će tako i biti”, rekao je Dodik.

On je istakao da o protivkandidatima za predsjednika Republike Srpske ne želi da govori iako pretpostavlja da će oni o njemu imati šta da kažu.

Dodik je naglasio da je današnji sastanak sa svim kandidatima SNSD-a na ovogodišnjim opštim izborma u BiH održan da bi se usaglasile dalje aktivnosti do stranačke konvencije pred početak predizborne kampanje.

On je naglasio da slijedi promocija političkog i ekonomskog programa SNSD-a, a koji se u skladu sa potrebama građana može doraditi do početka kampanje.

Srpska može odgovoriti svim izazovima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je od inicijative o mogućem uvođenju funkcije predstavnika SAD u BiH u vezi sa formiranjem trećeg entiteta važniji politički stav domaćih struktura.

“Mi imamo svoju politiku Republike Srpske i srpskog naroda i mislimo da treba da dobijemo podršku da bi tu politiku mogli da predstavimo. To je pokazao gospodin /Nebojša/ Radmanović radeći u Predsjedništvu BiH, a uvjeren sam apsolutno i u Željku Cvijanović, Nikolu Špirića, Igora Radojičića i sebe da možemo da iznesemo sve izazove”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u prošlosti je bilo jačih pritisaka nego što bi se moglo očekivati od nekog novog izaslanika ili bilo kog drugog.

“Mi imamo problema sa BiH. BiH nam ne daje nikakvo opravdanje da ostanemo. BiH je neefikasna i sprečava naš ekonomski razvoj i politički stav. Samo ozbiljna politika mora da računa na dvije stvari – a to je da se suprotstavi tim okovima koji su nam nametnuti”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska primarno za mir i Dejtonski sporazum, da BiH može da ostane nekom u okviru, ali da ako o tome nema dogovora, jedina solucija jeste dezintegracija ne u smislu nasilja, već mirnog razlaza i političkog procesa.

“To je naša politika bio tu američki ili nečiji drugi izaslanik ili ne”, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik smatra da je na viši nivo dignuta i priča o konferenciji koju u Berlinu organizuje njemački kancelar Angela Merkel i ističe da, koliko mu je poznato, na skupu BiH nije jedina tema, već je riječ o regionu i Njemačkoj koja želi da pomogne.

On kaže da ne zna ni ko su učesnici konferencije, ni kakvi će zaključci biti.

SRNA