NETANJAHU: NEMA PREGOVORA DOK TRAJE RAKETIRANjE IZ GAZE

0
923

 Izrael odbija da vodi pregovore o primirju dok se iz Gaze ispaljuju rakete ka izraelskoj teritoriji, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

228694
“Izral neće pregovarati pod vatrom”, napomenuo je Netanjahu tokom redovnog sastanka vlade.

On je dodao da će izraelska akcija, pokrenuta 8. jula u Pojasu Gaze, biti nastavljena do konačnog cilja, a to je dugoročni mir u Izraelu i zatražio strpljenje Izraelaca, prenio je AFP.

U međuvremenu je Ežat al Riš, predstavnik palestinske delegacije koja u Egiptu pregovara o primirju sa Izraelom, ocijenio da postoje male šanse da će posredni pregovori Izraelaca i Palestinaca u Kairu rezultirati novim primirjem.

“U svakom trenutku moguće je da se palestinska delegacija vrati iz Egipta na konsultacije s liderima. Šanse za uspjeh pregovora su male”, rekao je Al Riš.

Izraelske snage noćas su nastavile bombardovanje pojasa Gaze, a meta napada bilo je oko 20 objekata. U gradu Deir al Balah poginuo je 17-godišnji Palestinac.

Prema podacima službi hitne pomoći, u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze od petka, 8. avgusta, poginulo je 15 Palestinaca.

Iz Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom radikalnog pokreta Hamas, od tada je ispaljeno 99 raketa, od kojih dvije jutros. Nema izvještaja o žrtvama.

Izvor/Srna