Teslićki planinari ne posustaju (FOTO)

0
2065

Planinari iz teslićkog planinarskog kluba “Očauš”  i ovog vikenda su u visokogorskom pohodu

Grupa od 28 planinara predstavnika planinarskih društava iz Kikinde, Vršca, Beograda i Novog Sada, sa kojima “Očauš” ima blisku saradnju, ovog vikenda je krenula na uspon na planinu Pirin u Bugarskoj. 

Na Pirinu se nalaze neki od najviših vrhova balkanskog poluostrva. Prvog dana su imali pripremni uspon na Todorku, na 2746 mnv. Uspon je izveden kako je i planirano, bez problema. 

Drugog dana su penjali znatno zahtjevniju stazu, na kojoj su prešli dva visoka vrha i jedan prilično opasan greben. Ispenjali su Vihren (2914 mnv), najviši vrh Pirina i treći po visini na Balkanu, a zatim i Kutelo 1 (2908 mnv) i Kutelo 2 (2907 mnv), šesti vrh po visini na Balkanu. Prilikom uspona su prešli i greben ka Banskom Suhodolu (2884 mnv), oštru stijenu za čiji prelaz je potrebno korišćenje tehničke planinarske opreme. Cio uspon je izveden besprijekorno. 

Pirin je izuzetno lijepa planina sa brojnim jezerima, kao i Rila u Bugarskoj, na kojoj su Teslićani prošle godine godine penjali Musalu, najviši vrh balkana. 

PK “Očauš” će u narednoj godini organizovati višednevni uspon na obje planine, pa pozivaju zainteresovane Teslićane da im se pridruže već ove jeseni, kako bi do sledeće sezone ljetnih uspona ispunili visinske i kondicione preduslove. Kažu da su usponi na Očauš, Tajan i Urljaj sjajna priprema za više planine.