Niska temperatura neće pogodovati voću

0
1054

Niska temperatura koja će tokom vikenda iznositi i do minus sedam stepeni Celzijusovih mogu nanijeti štetu voćnjacima, ali ne i ozimim kulturama, rekao je Aleksandar Popović, stručni saradnik dobojske Područne jedinice Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Republike Srpske.

Popović je rekao Srni da na višim nadmorskim visinama na području Teslića i Ozrena snijeg lomi stare grane na stablima, čime se nanosi šteta voćarima.

“Dunja i jabuka mogu izdržati nisku temperaturu do minus dva stepena Celzijusova, dok kod šljive već na minus jedan stepen Celzijusov dolazi do smrzavanja i opadanje ploda”, rekao je Popović.

Snijeg i niža temperatura neće uzrokovati veću štetu kod voćnih kultura koje u plodu imaju minimalnu količinu vode, kao što su breskve.

“Na savremenim zasadima snježni pokrivač služi kao toplotni izolator i kao zaštita od mraza”, kaže Popović.

On predlaže zadimljavanje kao jednu od mjera zaštite voća od niske temperature.

Kada je riječ o jagodičastom voću, Popović kaže da je jagoda zaštićena snježnim pokrivačem, dok je malina ugružena jer već ima rodne grane i pod teretom snijega dolazi do njihovog pucanja, ali i smrzavanja ploda.

Većina povrtarskih kultura nije zasađena, a Popović ocjenjuje da će mraz ošteti izdanke ranog zasada krompira, koji opet može da se regeneriše jer je tačka rasta još u zemlji.

On kaže da su zasadi u plastenicima bezbjedni ako se sprovode odgovarajuće mjere, dok ozimim kulturama snježni pokrivač služi kao toplotni izolator.

SRNA