18/01/2018 10:35
NAJNOVIJE VIJESTI
Корнишони теслићких произвођача и на европском тржишту (ВИДЕО)

Корнишони теслићких произвођача и на европском тржишту (ВИДЕО)

За произвођаче корнишона с подручја Теслића ова сезона била је веома успјешна. Од планираних 600 тона, до сада су откупљивачима предали 400 тона краставца. Вриједни ратари поносни су што са њихових имања на европско тржиште одлази искључиво здрав производ. За унапређење производње кажу, неопходна им је подршка.

Министар Богданић са произвођачима корнишона у Теслићу - Фото: РТРС

Министар Богданић са произвођачима корнишона у ТеслићуФото: РТРС

Када су започели производњу корнишона нису се много надали да ће она и потрајати. Сада већ размишљају о унапређењу комплетног процеса

“Успјех гајења тих култура на овом подручју је јако добар Међутим, када је у питању производња, не смијемо чекати нека нова времена, већ желимо да је уприједимо”, каже Емко Рашић организатор производње корнишона „Наша визија“.

За почетак- хладњача би била сасвим довољна како би могли да складиште свој производ. Размишљају и о мањем погону за прераду, али , кажу, о том по том. Подршку су затражили од свог суграђанина, министра здравља Драгана Богданића, који каже да без здравог производа нема ни здравља. Пројекат, наглашава министар, има будућност и за кратко вријеме требао би да удвостручи и производњу и број произвођача.

“Овим би наше породице могле додатно, поред радних мјеста на којима раде, и да зараде. С друге стране, морамо да нађемо простор и начин да изградимо хладњачу гдје би њихови производи могли да чекају боље цијене на тржишту “, истиче министар Богданић.

Да би лакше дошли до тржишта основали су удружење. Са 1.000 марака и подстицајима од 10 пфенинга по килограму симболичну помоћ понудила је и општина Теслић. Систем подстицаја, кажу пољопривредници, мора да се промијени.

Корнишони из Теслића посредством прерађивача одлазе на европско тржиште. На подручју Теслића тренутно је око 120 произвођача који обрађују 80 дулума. У сезони запошљавају и до 700 радника. Остваре ли им се планови, могли би да запосле и више од 1.000.

rtrs/izvor

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net