18/01/2018 13:09
NAJNOVIJE VIJESTI
Rad mladog Trebinjca Željka Aleksića krasiće teslićki trg

Rad mladog Trebinjca Željka Aleksića krasiće teslićki trg

Mladi Trebinjac Željko Aleksić napravio je od danilovgradskog kamena visočice tri i po metra visoku statuu kralja Dragutina za Teslić, koja će krasiti centralni gradski trg, odnosno portu sabornog hrama, koji graniči s trgom. Sve se desilo spontano, kada su Teslićani po preporuci došli do trebinjskog klesara da u okviru projekta Krstova Gora na prilaznoj stazi sagradi reljef manastira Ostrog, a nakon što je uradio reljef ponuđeno mu je mnogo izazovnije djelo – statua sveca zaštitnika ovoga grada, koju je Željko uradio za sedam mjeseci.

“Kamen je bio težak 8,5 tona, a s njega sam odbio polovinu, tako da je sada statua teška oko 4,5 tona”, objašnjava Željko. Statuu je radio od novembra, ispred kuće, pod vedrim nebom, zaklonjen skelom obloženom najlonima samo od radoznalih prolaznika da ga ne ometaju u radu, i to svakoga dana po cijeli dan, sve dok je imao snage, moleći se, kako kaže, samo da mu kiša ne pada i da ga ne ometa. “Prvih osam dana sam smršao četiri kilograma, dok se nisam uhodao, jer je ove velike radove najgore početi i završiti, a sve se moralo raditi vrlo oprezno, jer samo jedan pogrešan potez je mogao sve da upropasti. Ali, ispalo je upravo onako kako sam zamislio, imajući u glavi vizuju i prije nego što je kameni blok stigao pred kuću”, kaže Željko.

Dalje navodi da mu je vizija bila da statua prikazuje čitav život kralja Dragutina, jer u jednoj ruci drži oboreni mač, kao simbol njegovog prestanka vojevanja kada je jednom prilikom bio ranjen i od tada je hramao i nije predvodio vojsku, a u drugoj ruci je krst, njegovo vrijeme života kada se posvetio bogu i molitvama. Postament u Tesliću već čeka kralja Dragutina, a ovu poprilično visoku statuu Željko je uradio tako da dvije trećine budu u donjoj polovini tijela, kako bi bila što stabilnija. Antr Radovi Osim statue kralja Dragutina, Željko Aleksić je dosad napravio i dvoje kamene gusle koje sviraju, kameni lanac, ikonu svoje krsne slave Svetog Iganjtija, česmu pored porodične kuće i bezbroj sitnijih kamenih radova. Kaže da ima dovoljno posla i narudžbi i da od ovoga posla, iako je poprilično težak, može da izdržava svoju porodicu, suprugu i devetomjesečnu kćerkicu Minu.

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net