На данашњи дан рођена трећа „Звездина звезда“, Драган Џајић

0
2382

На данашњи дан, 30. маја 1946. године у Убу је рођен један од наших најбољих фудбалера свих времена, својевремено најбоље светско лево крило и трећа „Звездина звезда“, Драган Џајић.

dzajic121
Драган Џајић

У „Црвену звезду“ је дошао као петнаестогодишњак, након маестрално одиграног јуниорског турнира у Ваљеву где су га запазили “ловци на таленте”. По преласку у Београд требало му је само шест месеци да заигра за сениорски тим, а већ наредне сезоне, 1963/64, освојио је са „Звездом“ своју прву шампионску титулу.

За црвено-беле је наступао до 1975. године, и за то време освојио пет државних првенстава, четири купа државе, одиграо 590 утакмица и постигао 287 голова, истовремено поставши предводник генерације која је први пут у историји забележила три узастопна освајања шампионата ондашње Југославије у периоду од 1968. до 1970.године. Две сезоне одиграо је у француској „Бастији“, да би се последње, 1977/78, вратио у „Црвену звезду“ да заврши каријеру.

За национални тим играо је 85 пута, а неки од незаборавних наступа били су они на завршном турниру шампионата Европе у Италији 1968.године, када нам је за длаку измакла титула првака, и када је његовим голом савладан тадашњи светски шампион, репрезентација Енглеске, у полуфиналу. Након више него успешне играчке каријере Џајић је на предлог руководства „Црвене звезде“, 1979. године, постао технички директор клуба, и дванаест година касније освајањем титула првака Европе и света, постигао је највише што се у клупском фудбалу може постићи. Једном од најбољих левих крила светског фудбала желимо срећан седамдесети рођендан!

СрпскиЛегат