НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН ВОЈВОДА СТЕПА СТЕПАНОВИЋ

0
2233

На данашњи дан, 11. марта 1856. године у Кумодражу је рођен војвода Степа Степановић. У родном месту је завршио основну школу, а потом је ишао у гимназију у Београду, да би када је требало да упише шести разред гимназије уписао XI класу Артиљеријске школе.

Године 1875. заједно је са свим питомцима добио чин каплара, наредне 1876. године после завршног испита чин поднаредника, а онда је јуна те године, после избијања Српског-турског рата, цела XI класа добила нареднички чин и била упућена на фронт, чиме му је школовање привремено прекинуто. У тим ратовима је био унапређен и два пута одликован, а по њиховом завршетку завршио је школовање и 1880. године био распоређен на службу у Крагујевцу. До балканских ратова обављао је дужности команданта батаљона, пука, бригаде, дивизије, помоћника начелника Главног ђенералштаба и два пута је био министар војни.

vojvoda-stepa-stepanovicУ Првом балканском рату се истакао командујући II армијом која је ратовала под Једреном, заузела га и заробила 60 000 Турака, док је у Другом балканском рату, армија под Степином командом пожртвовано бранила нишавску зону са утврђеним логором у Пироту. У Првом светском рату, најпре је заступајући одсутног начелника штаба Врховне команде Радомира Путника организовао мобилизацију и концентрацију целокупне српске војске, а потом командовао II армијом која је разбила Аустријанце на Церу, за шта је и унапређен у чин војводе. Истакао се и у бици на Дрини, Колубарској бици, као и у пробоју Солунског фронта, а из активне војне службе повукао се у јесен 1919. године. Вишеструко одликован војвода Степа Степановић преминуо је 27. априла 1929. године и уз највеће државне почасти сахрањен је на градском гробљу у Чачку. Данас се споменици посвећени њему, као и улице које носе његово име, налазе у многим нашим градовима, а постоји и неколико села у Србији која су названа по овом војводи.

[facebook][tweet][digg][stumble][Google][feedburner name=”Feed Name”][pinterest][follow id=”Username” size=”large” ]

СРПСКИ ЛЕГАТ