ZAVRŠENA SANACIJA MOSTA U ŽARKOVINI

0
1105

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević obišao je danas rekonstruisani most u Žarkovini koji je tokom prošlogodišnjih poplava bio značajno oštećen, čime je putna komunikacija koja povezuje gradsko jezgro sa nekoliko mjesnih zajednica tog dijela teslićke opštine bila dovedena u pitanje.

Prvi čovjek opštine Teslić kaže da je za kompletnu rekonstrukciju mosta u Žarkovini izdvojeno 115.000 maraka i da su sredstva obezbijeđena iz kreditnog zaduženja opštine za sanaciju štete od poplave, a kredit je, kako Miličević kaže, opština dobila po vrlo povoljnim uslovima.

Miličević tvrdi i da je most vrlo kvalitetno urađen, te da se očekuje da će rekonstrukcija trajno da riješi ovo pitanje. Miličević je dodao da će u pogledu aktivnosti na zaštiti od poplava ubrzo biti pokrenut još jedan veliki projekat.

„Već u proljeće počinje jedan veliki projekat koji je odobren, projektna dokumentacija pripremljena, a sredstva obezbijeđena za jednu veliku sanaciju korita rijeke Usore, tj. za dio od gradskog mosta pa nizvodno. Sredstva su obezbijeđena iz kredita od kojeg je napravljen i most u Žarkovini, tu je ostalo oko nekih 250.000 KM“ – pojasnio je Miličević.

Projekat sanacije korita rijeke Usore počeće u proljeće i trajaće do kraja 2016.godine. Realizacija ovog projekta, tvrde u opštinskoj upravi, značiće i konačan kraj ozbiljnijim problemima sa poplavama na području teslićke opštine.

Marinko Smiljić iz teslićke mjesne zajednice Žarkovina priča da su svakodnevne aktivnosti mještana u ovom kraju bile veoma otežane zbog mosta koji je bio u vrlo lošem stanju još od prošlogodišnjih majskih poplava. Saobraćaj je od tada bio zatvoren za teretna vozila, a i saobraćaj putničkih vozila ponekad je bio upitan. Na svu sreću, kaže Marinko, most se nije srušio i konačno je završena njegova sanacija. Most u Žarkovini je, kako kaže, žila kucavica koja spaja ovu i druge mjesne zajednice sa opštinom Teslić te će zbog toga njegova sanacija biti od velikog značaja za sve stanovnike ovog kraja.