ВАНДАЛИЗАМ НАД СПОМЕНИКОМ ПРИРОДЕ РАСТУШКА ПЕЋИНА

0
2490

Пећина Растуша, као значајно археолошко и палеонтолошко налазиште, посљедњих година израсла је у једну од репрезентативнијих туристичких дестинација општине Теслић.

Поред тога, Одлуком владе РС из 2012. године пећина је проглашена је за споменик природе под заштитом што је увећало њен значај као туристичке дестинације.

Као један од значајнијих туристичких потенцијала, у који су, Општина и Туристичка организација, посљедњих година уложила значајна средства како би је подигла на ниво који јој припада, из године у годину пећина је биљежила све већи број посјета, међутим, посљедњих шест мјесеци почео се појављивати проблем бесправног закључавања капије од стране непознатих извршилаца, што је увелико пореметило динамику и број посјета пећини.

Тим поводом, директор Туристичке организације општине Теслић, Синиша Божић, обишао је пећину, те присутне медије упознао са проблемом. Божић је рекао да је посљедњих година урађено много на уређењу инфраструктуре око и самом прилазу пећини, као и довођења посјетилаца.

„Много тога смо урадили, успијели смо да контактирамо много туроператера, довели смо значајан број посјетилаца, организовали доста излета за основне школе, као и поједине факултете“- рекао је Божић. Међутим, додао је он, у посљедње вријеме на улазној капији, почео се појављивати још један катанац, поред катанца који је поставила Општина Теслић, који је спријечавао да било ко од посјетилаца уђе у пећину.

„Допис који је Начелник општине добио од Полицијске станице Теслић, указује на то да је катанац постављао господин Саво Марковић, који тврди да је пећина у његовом власништву. Ми у овом тренутку једино што желимо је то да пећина ради у свом пуном капацитету и да се те недоумице око уласка у пећину и земљишта што прије отклоне“ – истакао је Божић.

Божић је појаснио да је због оваквог вида понашања појединаца настаје велика штета, прије свега за саму пећину, као и за туризам општине уопште.

„Проблем се дешава посљедњих пола године, ми имамо унапријед договорене посјете, које се морају често одгађати, а све иједна марка која се уплати за улазак, бива уложена у одржавање пећине, то су искључиво средства која се користе у ту намјену“ – рекао је Божић и додао да ће Општина Теслић и Туристичка организација настојати да у што краћем року утврде имовинско-правне односе везане за Пећину Растуша.

Према ријечима Бобана Кузмановића из Одсјека за имовину, Кабинет начелника општине укључио се у рјешавање проблема затварања улаза у пећину на захтјев Туристичке организације општине Теслић.

„Изласком геометара на лице мјеста и увидом у катастарску евиденцију, утврђено је да улаз у пећину, односно земљиште на којем се налази је у посједу Суботића, а не у посједу господина Марковића како он тврди“ – рекао је Кузмановић, додавши да је Општинска управа предузела одређене радње како би се ријешили имовинско-правни односи а самим тим и новонастала ситуација.

Стојан Суботић из Растуше, један од власника земљишта до улаза у пећину, рекао је да Суботићи не споре прилаз пећини и да су у сврху прављења прилаза пећини дали земљиште у дужини од 100 метара.

„Нико од нас не спори тај прилаз, ми хоћемо да је пећина отворена да заинтересовани туристи могу долазити у обилазак“ – рекао је Суботић.

[divider]

[facebook][tweet][digg][stumble][Google][feedburner name=”Feed Name”][pinterest][follow id=”Username” size=”large” count=”true” ]

DR MILAN MILICEVIC NACELNIK