Svet zadivljen: Mladi srpski dizajner napravio sat koji teče! – VIDEO

0
1231

Mladi dizajner Damjan Stanković je jedan od onih koji sve što rade, rade sa ciljem da to bude što bolje i savršenije.

Ima neopisivu inspiraciju, kao i želju za projektovanjem novih stvari. Jedna od njih je i projekat na kome je radio gotovo godinu dana – rhei sat.

To je elektro-mehanički sat, zasnovan na fero-fluidu, koji koristi tečnost za prikaz informacija. Ova inovativna ideja je Damjanu donela prestižnu Red Dot nagradu za konceptualni dizajn.

Foto: Promo

Ono što ovaj sat čini posebnim jeste izuzetan dizajn, koji deluje kao da je u pitanju digitalna animacija, a zapravo dolazi do elektronskog mehanizma.

– Kada sam krenuo u ovaj projekat nisam znao ništa o prototipiziranju hardvera, ni šta je strug ni kako radi CNC, pa sam učio sve u hodu – kaže ovaj inovator.

Pravi izazov je krenuo nakon prvog prototipa, koji je bio jednostavan za pravljenje — postajao je grejalica od prevelike količine struje koju je koristio i nije izgledao dovoljno lepo. Da se tečnost ne bi rasparčavala, i da bi se stalno pomerala i tako učinila proizvod magičnim, bilo je potrebno obaviti dosta posla.

– Kako mi prvi prototipi nisu bili zadovoljavajući, odlučio sam se na rešenje sa pravim magnetima i mehaničkim sklopom koji ih pomera napred nazad. Elektroniku koja pokreće mehanizam je projektovao Marko Pavlović, bez koga se projekat ne bi ostvario ovako brzo – objašnjava on.

TELEGRAF.RS