Ispratili smo i Čehe – A sada ono najbolje!

0
1198

Reprezentacija Srbije nastavlja da, jednu za drugom, ruši sve prepreke za Evropskom prvenstvu! Današnji trijumf nad Česima doneo nam je plasman u polufinale!

Ispratili smo i Čehe - A sada ono najbolje!
Foto: BETA/AP Photo/Michel Euler
Reprezentacija Srbije treći je polufinalista Evropskog prvenstva! ”Orlovi” večeras u Lilu ubedljivo savladali Češku rezultatom 89-75, iako je naš večerašnji rival dugo odolevao.
Već u trećem minutu meča, Nikoli Kaliniću je dosuđena tehnička greška, zbog protesta, a taj njegov potez je prilično naljutio našeg selektora Sašu Đorđevića koji ga je odmah izveo iz igre.

Izuzev trojke Stefana Markovića, naši su bili prilično nesugurni i brzopleti u napadu u tim trenucima, što Česi koriste i poenima Šilba uz faul Milosavljevića stižu do vođstva od 10-5, a odmah zatim, posle nove greške naših, isti igrač poentira za 12-5.

Konačno, u sedmom minutu prvi poeni za Miloša Teodosića, koji smanjuje na 14-9. U sledećem napadu i maestralna asistencija za Nedovića, ali se na drugoj strani raspucao i Jan Veseli.

Ipak, novim poenima Teodosića, Srbija smanjuje na 13-16, na 2:25 pre kraja prve deonice.

Usledio je tajm-aut, posle koga su ”Orlovi” zaigrali mnogo bolje i poenima Stefana Markovića, posle sjajne odbrane, konačno stižu do prvog vođstva – 19:18.

Prva četvrtina završena je nerešenim rezultatom 21-21, a u uvodnim minutima druge, Srbija trojkom Ercega stiže do prvog nešto osetnijeg vođstva – 27-23.

Nadali smo se da bi ovo mogao da bude početak serije poena našeg tima, ali Česi ne odustaju i vrlo brzo uzvraćaju. Raspoložen je Šilb, a na ulasku u finiš poluvremena, iznenadio nas je i Hruban, sa pet vezanih poena, za 36-36.

A onda, ponovo Zoran Erceg preuzima glavnu ulogu. Najpre nova njegova trojka, a zatim i poeni uz faul, za vođstvo od 41-36.

Na poluvreme se otišlo vođstvom Srbije rezultatom 45-42, a u treću deonicu smo ušli odlično, vezali četiri poena, za ”plus sedam” – 49:42.

Ali, ponovo ne uspevamo značajnije da se odlepimo, Česi se vraćaju trojkama, a na polovini treće deonice pripisana im je jedna i koju NISU pogodili, jer je Bjelica dirao mrežicu. Neverovatno.

Srećom, reagovali smo na najbolji način, vratili trojku već u sledećem napadu preko sjajnog Bjelice, za vođstvo od 60:53.

Tu se naši nisu zaustavili, već su poenima Bogdanovića sa linije penala, na četiri minuta pre kraja treće deonice, stigli i na ”plus 10” – 63:53.

Ali, kada je izgledalo da hvatamo ritam i uvećavamo razliku, Česi su ponovo imali odgovor  i u finišu treće četvrtine se poenima Satoranskog i Veselog vratili na samo četiri poena razlike – 67:63.

Ušli smo tako u neizvesnih deset minuta poslednje četvrtine, a nervozu je ublažio Raduljica, novim poenima za vođstvo 70-63.

Ta razlika je potrajala još par minuta, a onda na sredini poslednje deonice, Nemanja Bjelicaispaljuje novi projektil za povratak na ”plus 10” – 80:70!

Uzvratio je Veseli zakucavanjem u njegovom stilu, uz prekršaj koji ztim nije pretvorio u koš, ali ”Orlovi” konačno deluju razigrano, bez preteranog pritiska, što je rezultiralo prvim poenima Bogdanovića, a onda i Markovića za ubedljivih 84-72, na tri i po minuta pre kraja.

A kada je Bogdan zatim pogodio i svoju prvu trojku, mogli smo i definitivno da odahnemo i mirno posmatramo finiš meča – 87:72!

SPORTSKE.NET/IZVOR